VIJESTI / TUNING

Dva unikatna VW Golfa dolaze na Worthersee

vw

VW Golf GTI Aurora i FighteR

vw

VW Golf GTI Aurora i FighteR

vw

VW Golf FighteR

vw

VW Golf GTI Aurora

vw

VW Golf GTI Aurora

Debituju GTI Aurora i Golf R karavan

 

Volkswagen je u proteklih par godina imao nekoliko važnih premijernih predstavljanja na GTI Treffenu, eventu koji se svake godine održava u Austriji. Prošle godine su tu debitovali Golf GTI TCR koncept, a 2017. je tu po prvi put prikazan i up! GTI koncept koji je postao stvarnost, baš kao i GTI TCR. Ove godine nemamo takve premijere, već predstavljanje samo dva unikatna Golfa.

 

Oba automobila su djelo tima pripravnika iz Wolfsburga. Volkswagen je tako slijedio Škodin primjer koja već godinama unazad daje priliku talentovanim pripravnicima da iskažu svoj potencijal stvarajući nove modele.

 

Prvi od dva automobila je Golf GTI Aurora. Možemo odmah reći da su nas kupili sa ovim modelom jer su veliki dio inspiracije crpili iz trkaćeg Golfa GTI TCR. Aurora pod haubom ima žestoko tjunirani 2.0 turbo motor koji razvija 380 KS, a snaga se prenosi na prednje točkove preko sedmostepenog DSG automatika. Automobil je obojen u Nardo sivu boju sa crnim i mentol zelenim detaljima.

 

Pored velike snage motora, Aurora ima i izuzetno snažan sistem ozvučenja. Iako još nema fotografija enterijera, možemo zamisliti kako to sve izgleda obzirom da jačina sistema iznosi 3.500 W. Iz Volkswagena kažu da su pripravnici izbacili zadnja sjedišta i modifikovali centralnu konzolu i prilagodili je novim ekranima koji prikazuju podatke o motoru i samom automobilu, a ispred suvozača se nalazi tablet koji je zadužen za sistem ozvučenja.

 

Drugi Golf će poželjeti da imaju porodični ljudi kojima je prostor prijeko potreban, ali se ne mogu odreći jurnjave. Radi se modelu Golf R Variant FighteR. Osim što je obojen u dvije boje – sivu i bijelu sa crvenim i crnim detaljima, FighteR predstavlja karavansku izvedbu modela koji takođe nikada nismo vidjeli u produkcijskoj izvedbi – Golf R400. Pod haubom je 2.0 turbo motor od 400 KS koji snagu preko sedmostepenog DSG mjenjača šalje na sva četiri točka. Ovaj karavan ima agresivniji bodykit zbog kojeg je širi 6 centimetara u odnosu na standardni, a na krovu se nalaze dodatna svjetla i kamera koja snima u 360 stepeni.

 

38. izdanje čuvenog GTI Treffena počinje danas.

09:05 | May 29, 2019

KOMENTARI (0)