VIJESTI / AKTUELNOSTI

Električna Mazda stiže na sajam u Tokiju

Premijera sljedećeg mjeseca

 

Mazda će narednog mjeseca prikazati svoj električni automobil na Sajmu automobila u Tokiju. Pisanje Automotive News portala je potvrdio i glasnogovornik Mazde SAD, Yoshikazu Nagai. Vozilo je trenutno još uvijek u razvojnoj fazi, a njegov konačni izgled ne znamo.

 

Ono što znamo je da Mazda koristi kamuflirani CX-30 kao bazu za testiranje električnog pogona i tehnologije koja će biti upotrijebljena u novom modelu. Ono što je zanimljivo je natpis na automobilu: „Mazda e-TPV“. Šta god to značilo Mazdi, znamo sigurno da električni automobil neće imati nikakve veze sa modelom CX-30.

 

Mazdin električni automobil će biti pogonjen jednim elektromotorom čija snaga iznosi 141 KS. Snagu će crpiti iz baterija ukupne jačine 35,5 kWh. Obzirom na relativno mali kapacitet baterija, Mazda će kupcima ponuditi i opciju sa većim kapacitetom baterija koji će povoljnije uticati na domet automobila. Novi električni automobil japanskog proizvođača će im otvoriti vrata tog tržišta obzirom na to da trenutno u ponudi nemaju niti električni niti hibridni automobil u ponudi.

 

Pretpostavke kompletne javnosti su da će Mazdin električni automobil biti mali crossover po uzoru na KIA Niro. Ipak, zvanične informacije o tome kakav će automobil zapravo biti, ne postoje te ćemo se morati strpiti do početka sajma u Tokiju kada će automobil biti predstavljen.

16:03 | Sep 17, 2019

KOMENTARI (0)