VIJESTI / AKTUELNOSTI

Električni Macan će koristiti Taycanovu platformu

Novi električni Porsche stiže 2021. godine

 

Porsche je veliku pažnju skrenuo na sebe sa predstavljanjem svog prvog električnog automobila u historiji. Taycan je i prije samog predstavljanja izazvao veliko interesovanje javnosti i privukao veliki broj kupaca koji su unaprijed naručivali automobil kako bi što prije došli u posjed jednog. Porsche ne namjerava stati na jednom električnom automobilu te već užurbano spremaju drugi.

 

U intervjuu koji je dao za Autocar za vrijeme trajanja sajma u Frankfurtu, direktor Porscheovog odjela za SUV automobile, Julian Baumann, potvrdio je da će novi električni automobil biti zasnovan na već postojećem SUV-u, Macanu koji inače koristi motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Opstanak Macana sa konvencionalnim motorima i dolazak električne verzije će biti preslikana situacija sa Taycanom i Panamerom koji su u principu veoma slični.

 

Električni Taycan stiže 2021. godine i isprva će to biti visokoperformantni automobil koji će koristiti svu tehnologiju kao i Taycan, kao i samu platformu razvijenu za električne Porscheove automobile. Vrlo je moguće da će automobil nositi oznaku Turbo S i biti na samom vrhu ponude. Porsche namjerava zadržati Macana s tradicionalnim pogonom do daljnjeg, pravdajući to činjenicom da dio kupaca i dalje nije spreman za prelazak na automobile s električnim pogonom.

07:45 | Oct 12, 2019

KOMENTARI (0)