VIJESTI / AKTUELNOSTI

Električni Mini stiže u novembru

Zabavan za vožnju, ugodan za okoliš

 

Mini će u novembru predstaviti električnu verziju Coopera, nazvanu Cooper SE. Obzirom na to da je Mini poznat po tome kako je i u običnim verzijama izuzetno zabavan automobil za vožnju, ponajviše zbog svog izuzetnog ležanja te ga je lako voziti na limitu, novi električni model će biti poput „zelene“ varijante Cooper S modela.

 

Mini Cooper SE će „ispod kože“ biti zapravo BMW i3. Prvi električni Mini će imati 184 KS i 270 Nm obrtnog momenta. To bi trebalo biti dovoljno da izjednači performanse Coopera S koji pod haubom ima 2.0 litarski turbo motor. To je znatno više snage nego što ima Peugeot e-208, a očekuje se da upravo ova dva modela vode veliku borbu. Automobil će se proizvoditi u Oksfordu, dok će se baterije nabavljati iz kineske firme CATL. Slično kao i sa i3 modelom, njihova snaga će iznositi 33 kWh. Ipak, radi se o potpuno drugačijem konceptu vozila. Baterije će biti smještene nazad gdje bi na običnom Cooperu bili rezervoar i auspuh.

 

Postoji jedna sitnica koja bi mogla „poništiti“ veliku prednost. Dobro, ne baš sitnica. Baterije na masu vozila dodaju 200 kg, što ukupno daje 1.360 kg. To je oko 130 kg više nego standardni Cooper S sa automatskom transmisijom. To je nešto što bi čak moglo i dati prednost Peugeotu. Mini na svojoj strani ima bolji raspored težine i znatno niži centar gravitacije.

 

Što se tiče dometa, Cooper SE će moći preći svega 235 km sa jednim punjenjem po WLTP standardu. To je znatno manje nego što će moći preći Peugeot e-208 i Volkswagenov budući ID model. Proizvodnja Coopera SE počinje u novembru ove godine, a prve isporuke se očekuju početkom naredne godine.

09:46 | Mar 22, 2019

KOMENTARI (0)