SPORT / WRC

Elfyn Evans i Toyota slavili u Švedskoj

Britanac pobjednik najneobičnijeg izdanja Relija Švedska u historiji

 

Elfyn Evans i Scott Martin donijeli su Toyoti prvu pobjedu u 2020. godini. Britanski dvojac je pokazao najbolju snalažljivost u katastrofalnim uslovima za vožnju. Od devet voženih brzinskih ispita, Evans je slavio na pet i tako nije ostavio ni najmanje prostora svojim konkurentima da na prilično kratkom reliju za WRC standarde. Takve okolnosti su predstavljale veliki izazov za posade jer mjesta za greške nije bilo, a razlike su bile minimalne. Evansu je ovo druga pobjeda u karijeri, prva još od maestralne predstave u Velsu 2017. kada je slavio za volanom Ford Fieste WRC.

 

Drugo mjesto je pripalo „ponovo rođenom“ Ottu Tanku. On i njegov suvozač Martin Jarveoja su u Monte Karlu doživjeli stravično izlijetanje pri brzini od 160 km/h. Neustrašivi Estonac je pokazao da to nije ostavilo nikakvog traga na njega i da je spreman za nastavak odbrane titule. Iz Švedske odlazi sa 20 poena što ga stavlja na šesto mjesto generalnog poretka.

 

Posebnu pažnju treba posvetiti momku koji ima samo 19 godina, a već je upisao svoj prvi WRC podijum u karijeri. Kalle Rovanpera je u Švedskoj bio veoma brz i opasan konkurent. Naše mišljenje je da se čak mogao i boriti za pobjedu, ali je neiskustvo učinilo svoje te se Finac na početku relija mučio sa Yarisom WRC u lakat krivinama, u kojima mu se čak dva puta gasio automobil i tu su izgubljene dragocjene sekunde. Ipak, treće mjesto sa samo 20 sekundi zaostatka za puno iskusnijim kolegom Evansom daje mladom Rovanperi vjetar u leđa za nastavak sezone u kojoj bi mogao upisati i neki trijumf, a zavisno od napretka, ne možemo ga isključiti ni iz borbe za titulu.

 

Četvrto mjesto je pripalo Sebastienu Ogieru koji je sve do posljednjeg brzinca imao mjesto na podijumu, ali ga je s istog podijuma „skinuo“ njegov mladi kolega Rovanpera. Francuz će vrlo teško doći do titule ove godine, a čak ni moćni Yaris WRC nije tako ubojito oružje u njegovim rukama. Mlade snage su postale prejake za velikog šampiona na zalasku karijere.

 

Peto mjesto je pripalo Esapekki Lapiju u Ford Fiesti WRC koji stiče sve više samopouzdanja u novom automobilu za njega te nam se čini da Finac uživa u novom timu. Iako Ford raspolaže sa daleko manjim budžetom od drugih ekipa, Malcolm Wilson i njegova ekipa čine Fiestu WRC i dalje konkurentnom među velikim igračima.

 

U generalnom plasmanu vozača, Evans i Neuville dijele prvo mjesto sa 42 osvojena poena, a slijedi ih Ogier sa 37, Rovanpera sa 30 i Lappi sa 24. U poretku timova, Toyota je preuzela lidersku poziciju sa 73 poena ispred Hyundaija sa 63 i Forda sa 40 osvojenih bodova. Naredni reli se vozi u Meksiku od 12. do 15. marta.

18:58 | Feb 16, 2020

KOMENTARI (0)