SPORT / WRC

Evans preoteo vodstvo Ogieru

Britanac ne želi biti „vodonoša“ Ogieru

 

Ni ove godine, Reli Monte Karlo nije razočarao. Iako je pred nama još jedan dan takmičenja, možemo biti zadovoljni viđenim do sada. Takmičenje je i ove godine neizvijesno te još uvijek nemamo jasnog favorita za pobjedu. U četvrtak je reli vodio Neuville, petak Ogier, a nakon četiri današnja brzinca, Elfyn Evans je došao na lidersku poziciju. Može li biti siguran da će tu ostati? Ni slučajno!

 

Reli je već pokazao da je itekako nepredvidiv te da je pravi izbor guma ključan, a jako je bitno napraviti i odgovarajući kompromis. U svakom slučaju, pred nama je vatreno finale legendarnog relija. Ko će biti na najvišem stepeniku postolja i ko će nositi titulu kralja Monte Carla narednih godinu dana, saznaćemo sutra nakon 63,54 kilometra brzinaca.

 

Osvrnimo se na dešavanja koja su obilježila subotu. Već na prvom brzincu, Thierry Neuville je ostvario pobjedu i smanjio zaostatak za Ogierom i Evansom. Toyotin dvojac je bio munjevito brz, ali nedovoljno da se suprotstave silovitom naletu Belgijanca. Taj nalet je već na narednom brzincu „splasnuo“ te je Neuville izgubio solidnu količinu vremena i značajno se udaljio od Evansa i Ogiera koji su se zarotirali na vrhu. Jutro je donijelo hladan tuš u tabor Hyundaija i optimizam u Toyotinoj bazi.

 

Poslijepodnevni prolasci brzincima su ponovo vratili Neuvillea u igru. Sa dva najbrža vremena na brzincima, Neuville sada jasno stoji kao ravnopravan kandidat za pobjedu na ovom reliju. Ipak, vodeću poziciju drži Elfyn Evans u Toyoti koji zaista uživa u japanskoj mašini te bi mogao trijumfovati po drugi put u karijeri. Ipak, iza sebe ima Ogiera koji samo čeka pravu priliku i eventualni pad koncentracije Evansa i upiše novu, sedmu pobjedu u Monte Carlu.

 

Potpuni rasplet Relija Monte Karlo počinje sutra u 08:17, dok posljednji brzinac startuje u 12:18.

 

Poredak Top 10 nakon SS12:

1.       Evans / Martin (Toyota)

2.       Ogier / Ingrassia (Toyota) +4,9

3.       Neuville / Gilsoul (Hyundai) +6,4

4.       Loeb / Elena (Hyundai) + 2:24,3

5.       Lappi / Ferm (Ford) +2:38,4

6.       Rovanpera / Halttunen (Toyota) + 3:27,3

7.       Katsuta / Barritt (Toyota) +10:31,1

8.       Camilli / Buresi (Citroen) * +11:15,2

9.       Ostberg / Eriksen (Citroen) ** + 12:13,7

10.   Ciamin / Roche (Citroen) * +12:39,5

 

*Takmiči se u WRC3 šampionatu

** Takmiči se u WRC 2 šampionatu

22:14 | Jan 25, 2020

KOMENTARI (0)