SPORT / WRC

Evans vodi nakon prvog dana Relija Korzika

Britanac u Ford Fiesti najbrži nakon šest brzinskih ispita

 

Danas je počeo takmičarski dio četvrtog relija u WRC kalendaru. Nakon jučerašnjeg shakedowna i ceremonijalnog starta, posade su se jutros uputile na prve brzinske ispite dana. Među najbržim posadama već od samog starta su Elfyn Evans, Ott Tanak i Thierry Neuville. Evans je među njima bio najuspješniji osvojivši tri brzinca, dok su ostala tri uzeli Meeke, Tanak i Neuville.

 

Evans je prikazao sjajnu vožnju danas i najbolje se snašao na uskim i krivudavim stazama Korzike. Ipak, nije sve tako bajno za Britanca. Iza sebe ima dvojicu glavnih konkurenata za šampionsku titulu, Tanka i Neuvillea. Njih trojica su smještena u deset sekundi razlike, a na reliju je to doslovno ništa. Jedna greška i sve ste izgubili. Na četvrtom mjestu iza Neuvillea, smjestio se njegov timski kolega, Dani Sordo. On je nakon šest brzinaca sakupio 26,1 sekundu zaostatka. Ne smijemo ga otpisati jer se radi o asfaltnom specijalisti. Top 5 je kompletirao Teemu Suninen. Čini se da su Fieste izuzetno dobre na korzikanskom tlu obzirom na to da ovakvu konkurentnost nismo vidjeli ove godine. Naravno, ni Suninen nije vozač koji će pristati na kompromis, a ovakve staze favorizuju samo najhrabrije.

 

Sa preko 36 sekundi zaostatka i greškom već na prvom brzincu, Sebastien Ogier nikako ne može biti zadovoljan svojim danom. Pobjednik relija u Meksiku nije u naročito dobroj formi i čini se da će ovo biti jedan blijed nastup aktuelnog šampiona. Tačno deset sekundi iza njega, a 46,3 iza Evansa, na sedmom mjestu, smestio se Esapekka Lappi, Ogierov timski kolega. Osma pozicija pripada neprikosnovenom kralju WRC-a, Sebastienu Loebu. On je na prvom brzincu isklizao sa ceste i oštetio ovjes svog Hyundaija, ali ga to nije spriječilo da u nastavku dana ostvari sasvim respektabilna vremena. Loeb se ne čini fokusiran kao prije i ne forsira previše, već vozi tek toliko da osvoji dovoljan broj bodova za svoj tim. Deveto mjesto je pripalo Ericu Camilliju u Volkswagen Polu R5. On je ujedno najbrži u WRC 2 kategoriji, dok je top 10 zaokružio Yoann Bonato u Citroenu C3 R5.

 

Reli se nastavlja sutra, sedmim brzinskim ispitom koji počinje u 07:38.

 

Izvor: rallymagazin.rs

20:17 | Mar 29, 2019

KOMENTARI (0)