SPORT / BH AUTOSPORT

Faggioli i Merli u svom „elementu“ u Skradinu

Trke su se vratile i u Hrvatsku

 

„Biće trke priko Krke“ – tako glasi slogan ovogodišnjeg izdanja trke u Skradinu. Četrnaesta po redu Nagrada grada Skradina ove godine se ne boduje za CEZ šampionat, ali je u jeku pandemije korona virusa i zahvaljujući otkazivanju FIA EHCC šampionata, skradinska trka „profitirala“. Po prvi put su u ovaj gradić stigla najveća imena evropskog šampionata, sa jednom jedinom namjerom – postaviti novi rekord staze.

 

I baš u maniru evropskog šampionata, Simone Faggioli, višestruki prvak EHCC šampionata i Christian Merli, aktuelni prvak Evrope na brdskim stazama, započeli su svoju borbu već na treninzima. Daleko od svojih pravih mogućnosti, Merli postavlja nezvanični rekord staze. Faggioli kasni oko pet sekundi. Druga vožnja je donijela pravu borbu između ova dva „titana“. Nakon još jednog „laufa“, Faggioli je demolirao rekord staze u Skradinu i postavio vrijeme 1:25.648, dok je Merli nešto sporiji (to nešto iznosi svega 0,075 sekundi). Trećeplasirani Diego de Gasperi za Faggiolijem kasni 4,558 sekundi.

 

U Grupi N, najbrže vrijeme je postavio Đivo Franić (N-1600). Franić je iznenadio konkurenciju iz jače klase, klase N-2000, te je treninge završio ispred Filipa Magdića koji je bio najbrži u N-2000. Treće najbrže vrijeme grupe N je odvezao Ivan Pejković, još jedan takmičar iz klase N-1600. U ovoj grupi, Bosna i Hercegovina je imala jednog predstavnika, a to je Harun Hadžić. Mlađi Hadžić je u Skradin došao „revijalno“ te bi mu ovo mogla biti i posljednja trka s ovim automobilom i u ovoj klasi, obzirom na to da u domaćem šampionatu sprema promjenu.

Poredak najbržih po klasama grupe N

N1 – 1400 ccm
1. Maroje Batina
2. Ivan Špika
3. Ivan Petrušić

N2 – 1600 ccm
1. Đivo Franić
2. Ivan Pejković
3. Ivan Sentić

N3 – 2000 ccm
1. Filip Magdić
2. Maro Franić
3. Nikola Radnjić

 

U grupi A smo vidjeli impresivan debitantski nastup Matije Jurišića na brdskim stazama. Sin Maria Jurišića, višestrukog prvaka Hrvatske u brdskim trkama je dokazao da nosi šampionski gen te je već u svom prvom nastupu sa Fabiom S2000 upisao prvo vrijeme u grupi A i klasi A8. Drugo mjesto je pripalo Alojzu Udovču iz Slovenije za volanom Renault Clia R3, dok je treći bio legendarni Niko Pulić za volanom Opel Adama R2, ujedno i prvi u klasi A7.

 

Poredak najbržih po klasama grupe A

Klasa A6
1. Klemen Trček
2. Mirko Pendo
3. Marijo Barović

Klasa A7
1. Niko Pulić
2. Martin Ravenščak
3. Stipe Medić

Klasa A8
1. Matija Jurišić
2. Alojz Udovč
3. Ivan Batalić

 

U grupi E1 smo vidjeli neke očekivane, ali i neke neočekivane rezultate i ishode. Prvo mjesto je pripalo Diethardu Sternadu u Alfi Romeo 156 STW. Iako je Sternad vrhunski vozač, iznenađenje je činjenica da je sa slabijim automobilom u odnosu na konkurente u grupi ostvario najbrže vrijeme. Najbliži pratilac mu je povratnik na staze, Grzegorz Duda u novoj evoluciji svog Hyundaija i20 WRC. Treći je bio jedan od omiljenih vozača gdje god se pojavi – Ante Alduk. Alduku je ovo prva trka sa novom „mašinom“. Volkswagen Golf R32T je zamijenio Hondu Civic Type R, a Alduk se sasvim brzo „snašao“ s novim oružjem. Četiri takmičara iz BiH su nastupila u ovoj grupi, a to su Dželhad Mujkić, Hasan Ljubijankić, Bego Šakanović i Salih Ljubijankić.

 

Poredak najbržih po klasama grupe E1

Klasa E1-11
1. Davor Fabijančić
2. Nikola Violić

Klasa E1-14
1. Željko Gulin
2. Saša Milavić
3. Nikola Živković

Klasa E1-15
1. Helmut Maier
2. Dejan Kopajtić
3. Ivan Jaranović

Klasa E1-16
1. Diethard Sternad
2. Salih Ljubijankić
3. Antonio Tomić

Klasa E1-17
1. Đani Alajbeg
2. Silvio Stefanović

Klasa E1-23
1. Grzegorz Duda
2. Ante Alduk
3. Gregor Vouk

 

Najbrži takmičar u šampionatu Historic automobila je Harald Mösller u Puch Custom Baby. Ne toliko sporiji, na drugom mjestu, treninge je završio Antonio Hernaut u Opel Corsi, dok je top tri kompletirao još jedan domaći takmičar, Igor Vičević za volanom VW Golfa GTI.

 

Poredak najbržih po klasama grupe Historic

Klasa P1
1. Božidar Matijaš
2. Hrvoje Ćubelić
3. Renzo Jurić

Klasa P2
1. Leo Černi
2. Josip Pavić
3. Frane Jukić

Klasa P3
1. Antonio Hernaut
2. Igor Vičević
3. Ante Gaćina

Klasa P4
1. Karlo Grabar

Klasa P5
1. Harald Mösller

 

Poredak najbržih po klasama grupe D

Klasa D19
1. Mirko Venturato
2. Paolo Marcon
3. Franco Berto

Klasa D20
1. Simone Faggioli
2. Christian Merli
3. Diego de Gasperi

 

Poredak najbržih po klasama grupe CN

Klasa CN19
1. Marco Capucci
2. Alberto Dall'oglio

20:19 | Jun 20, 2020

KOMENTARI (0)