VIJESTI / AKTUELNOSTI

FCA prikazao prototip Alfe Romeo 4C Quadrifoglio

alfa4cqv

Alfa Romeo 4C Quadrifoglio

alfa4cqv

Alfa Romeo 4C Quadrifoglio

alfa4cqv

Alfa Romeo 4C Quadrifoglio

alfa4cqv

Alfa Romeo 4C Quadrifoglio

Model koji nikada nije zaživio

 

FCA Grupacija je početkom ovog mjeseca otvorila Heritage HUB, izložbu svih značajnijih i rijetkih automobila koji su izašli iz neke od fabrika brendova FCA Grupacije. Posjetioci mogu vidjeti 250 izloženih automobila, od ukupno 600 koji se nalaze u kolekciji.

 

Ova izložba otvorena je na lokaciji gdje je nekada bila Officina 81, a automobili su raspoređeni na 15.000 kvadratnih metara. Pored brojnih slavnih Lancijinih reli automobila, mogu se vidjeti i prototipovi vozila koja su kasnije ušla u serijsku proizvodnju, ali i onih koji nažalost nisu. Jedan od automobila iz druge skupine je i Alfa Romeo 4C Quadrifoglio.

 

Automobil je tokom 2014. godine nerijetko viđan sa jakom kamuflažom koja je krila sve detalje o ovom automobilu. Iako je bio u fazi razvijanja i testiranja, 4C Quadrifoglio nikada nije postao stvarnost. FCA je prikazao dva prototipa ovog modela. Sada osjećamo još veći žal što je ovaj model odbačen.

 

Alfu Romeo 4C Quadrifoglio trebao je pokretati 1.75 litarski turbo motor čija bi snaga dostizala oko 270 KS. Obzirom na to da bi motor bio znatno jači od standardnog, bilo je potrebno obezbijediti dovoljne količine vazduha za hlađenje. Tako je 4C dobio znatno veće usise na braniku, ali i veliki otvor za zrak na samoj haubi po uzoru na neke Ferrarijeve modele. Automobilom dominira karbon. Bezbroj karbonskih detalja ističe se na sniježno bijeloj Alfi koja je izložena u Heritage HUB-u. Nazad, nalazi se masivni difuzor i dvostruki kraj izduvnog sistema.

 

Po izgledu, po svim karakteristikama, 4C Quadrifoglio je mogao biti izvrstan sportski automobil. Ipak, težak period za Alfu je spriječio zvanični početak „života“ ovog automobila. Premal profit koji bi automobil donio kompaniji bio je ključan da Alfa Romeo 4C Quadrifoglio nikada ne postane produkcijski automobil.

20:42 | Apr 9, 2019

KOMENTARI (0)