SPORT / FORMULA 1

Ferrari dominantan na FP1 i FP2

Čini se da su problemi iz Australije prošlost

 

Ferrari je u Australiji izgledao kao tim bez glave. Nakon izuzetno jakih predsezonskih testova i najbržeg ukupnog vremena, u Australiji se u najmanju ruku očekivala njihova dominacija. Ono što smo tamo vidjeli je bilo bliže brukanju nego nekoj očekivanoj dominaciji. Mercedes je doslovno uništio rivalski tim iz Maranella, a alarm za uzbunu se upalio i kompletan tim, predvođen Binottom prionuo je na posao.

 

Posao je odrađen kvalitetno i u Bahreinu imamo pravi Ferrari, ako je suditi po prva dva treninga. Prvi slobodni trening (FP1), pripao je Charlesu Leclercu koji izgleda odlično i uistinu rasterećeno, iako mu je ovo tek druga trka u Ferrariju. Vozač iz Monaka je tokom prvog treninga konstantno bio bolji od iskusnijeg kolege, Sebastiana Vettela. Na kraju, trening su završili u formaciji 1-2 i tako započeli jedan obećavajući vikend za Ferrari. Mercedesov duo je bio prilično daleko. Valtteri Bottas, lider šampionata je zaostajao skoro čitavu sekundu za Leclercom, a aktuelni prvak, Lewis Hamilton kasnio je 1,2 sekunde. Trećeplasirani iz Australije, Max Verstappen u Red Bull Hondi bio je peti sa 1,3 sekunde zaostatka.

 

Jedina prava prilika za pripremu bolida za kvalifikacije i trku pruža se tokom drugog slobodnog treninga (FP2). To je jedini trening koji se vozi u približno istim uslovima kao kvalifikacije i trka. Dominacija s prvog treninga prenijela se i na drugi, sa nešto manjim, ali i dalje ozbiljnim zaostatkom Mercedesa. Timske kolege su se sada smijenile i prvo mjesto je osvojio sa svega 35 hiljaditih dijelova sekunde ispred Leclerca. Šest desetinki iza Vettela zaustavio se Hamilton koji je takođe zamijenio mjesta sa svojim kolegom, pa se Bottas preselio na četvrto mjesto. U top 5 najbržih vozača na FP2 se upisao i Nico Hulkenberg u Renaultu. Nešto više od osam desetinki iza Vettela, Hulkenberg je ovaj trening završio nerealno blizu Mercedesa.

 

Ferrarijevi vozači su jedini danas spustili vrijeme ispod 1:29.000. Već na drugom treningu smo vidjeli sjajna vremena Ferrarijevog dvojca. Rekord staze je u vlasništvu Sebastiana Vettela kojeg je postavio prošle godine u Q3 segmentu kvalifikacija i iznosi 1:27.958. Sudeći po prikazanoj brzini na treninzima, sutra se vrlo lako može desiti da taj rekord bude oboren.

18:34 | Mar 29, 2019

KOMENTARI (0)