VIJESTI / AKTUELNOSTI

Ferrari obustavlja proizvodnju zbog koronavirusa

ferrari

Ferrari SF1000

ferrari

Ferrari SF90 Stradale

ferrari

Ferrari F8 Tributo

Obustava proizvodnje trajaće minimalno do 27. marta s mogućim produženjem

 

Ferrari će obustaviti sve aktivnosti u svojim fabrikama u Maranellu i Modeni do 27. marta zbog pandemije koronavirusa. Ova odluka dolazi nakon što je i Lamborghini odlučio da zatvori svoje fabrike do 25. marta. Plan je da proizvodnja krene ponovo nakon dvosedmične obustave, ali se ne isključuje mogućnost i produženja.

 

Čelnici Ferrarija su objasnili obustavu iz više aspekata. Prvi i osnovni je činjenica da je kompletan kolektiv izložen velikoj opasnosti od zaraze zloćudnim koronavirusom. Vodstvo legendarnog talijanskog brenda ne želi da izlaže svoj personal opasnosti. Drugi razlog su kašnjenja dobavljača dijelova koji su takođe u obustavi iz istih razloga, a brojne restrikcije prilikom transporta robe dodatno otežavaju situaciju.

 

Ferrari je proizvođač koji proizvodi male serije automobila i prilikom takve proizvodnje, svaka sekunda je bitna, a vremenski gubitak od dvije sedmice će sigurno nanijeti težak udarac kompaniji. Agresivan plan istraživanja i razvoja ispreplitan listom kupaca koji čekaju svoje automobile će Ferrariju donijeti mnogo glavobolje u narednom periodu.

 

Takođe, Ferrarijev F1 tim je u ozbiljnom problemu jer će razvoj njihovog bolida biti značajno usporen i krajnjoj mogućnosti i onemogućen. Sezona Formule 1 je odgođena do kraja maja, a postoji ozbiljna mogućnost da obustava bude i produžena, sve u zavisnosti od razvoja situacije s pandemijom koronavirusa.

10:13 | Mar 15, 2020

KOMENTARI (0)