VIJESTI / PREMIJERE

Ferrari Roma je novi "propeti konj"

ferrari

Ferrari Roma

ferrari

Ferrari Roma

ferrari

Ferrari Roma

ferrari

Ferrari Roma

Inspirisan duhom klasičnih Ferrarijevih modela

 

Ferrari nastavlja svojim modelima davati nazive po talijanskim gradovima. Nakon Maranella, Modene i Portofina, stigao je i dvosjed koji nosi ime glavnog grada Italije – Ferrari Roma. Iz Ferrarija su izjavili da ovaj auto predstavlja omaž živopisnom životu i Ferrarijevim modelima iz '50-ih i '60-ih godina prošlog vijeka. Ukoliko pogledate pažljivije, glatke linije i oblik automobila su inspirisani modelima te ere kao što su 250 GT Berlintetta Lusso i 250 GT 2+2.

 

Roma pod haubom krije 3.9 litarski biturbo V8 motor koji razvija 612 KS i 760 Nm obrtnog momenta. Vrhunac snage isporučuje na 7.500 obrtaja u minuti, a motor je uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. U Ferrarijevoj specifikaciji automobila stoji da od 0 do 100 km/h Roma ubrzava za 3,4 sekunde dok za 9,3 sekunde postiže 200 km/h. Maksimalna brzina ovog automobila iznosi 320 km/h.

 

Iako je Romin dizajn inspirisan retro motivima, te pored vizuelne sličnosti sa Daytonom, Ferrarijevi dizajneri su ovaj auto ipak dovoljno modernizovali adaptivnim LED svjetlima sa osvijetljenom trakom koja se proteže kroz njih, a specifičan dizajn zadnjih svjetala daje ovom automobilu blagi futuristički izgled. Kakav spoj – retro i futurizam...

 

Iznutra, Ferrarijevi dizajneri su se odlučili za neuobičajeno visoku centralnu konzolu koja i fizički razdvaja vozača i suvozača. Ispred vozača se nalazi veliki, digitalni klaster instrumenata a tu je i displej infotainment sistema sa vertikalnom orijentacijom. Pred suvozačem se takođe nalazi i podijeljeni ekran.

22:02 | Nov 13, 2019

KOMENTARI (0)