VIJESTI / AKTUELNOSTI

Finalisti izbora za Evropski automobil godine 2020.

toyota

Toyota Corolla

tesla

Tesla Model 3

renault

Renault Clio

porsche

Porsche Taycan

peugeot

Peugeot 208

ford

Ford Puma

bmw

BMW Serija 1

Sedam kandidata se takmiči za prestižnu nagradu

 

Nakon odluke stručnog žirija, lista nominovanih automobila za nagradu Evropski automobil godine 2020. sužena je na samo sedam kandidata. Na listi su se našla dva potpuno električna automobila i samo jedan SUV što je iznenađenje obzirom na globalnu SUV ofanzivu.

 

Listu kandidata čine:

1.   BMW Serija 1

2.   Ford Puma

3.   Peugeot 208

4.   Porsche Taycan

5.   Renault Clio

6.   Tesla Model 3

7.   Toyota Corolla

 

Novi BMW Serije 1 debitovao je krajem maja, a njegov dolazak označio je početak nove ere za BMW-ov kompakt obzirom na to da je zadnji pogon zamijenjen prednjim, a šestocilindarski motori su izbačeni iz upotrebe.

 

Ford Puma se nakon višegodišnjeg izbivanja s tržišta vratila u formi atraktivnog crossovera baziranog na aktuelnoj Ford Fiesti. Urbani terenac je zadržao sve kvalitete malene Fieste koja je veoma snalažljiva i okretna u gradskoj gužvi, ali je obogaćen sa kvalitetima koji krase snažan „macho“ SUV.

 

Maleni lav se vratio u svojoj drugoj generaciji bolji nego ikada. Peugeot 208 je stekao velike simpatije već u svojoj prvoj generaciji zahvaljujući provjerenim PureTech i HDI motorima i kompaktnim dimenzijama, a u novoj generaciji adaptirao je daleko najatraktivniji dizajn u svom segmentu. Dostupna je i električna verzija, kao i standardne verzije sa dizelskim i benzinskim motorima.

 

Njegovo veličanstvo – Porsche Taycan. Zasnovan na konceptu Mission E, novi Taycan je stigao početkom septembra i „digao prašinu“ rekordom na Nurburgringu. „Knedla u grlu“ za Elona Muska i njegovu Teslu, Taycan je već predstavljen u nekoliko verzija 4S, Turbo i Turbo S. Iako potpuno električni, Taycan je i dalje čistokrvni Porsche.

 

Veliki rival Peugeotovoj 208-ici je još jedan francuski auto B-segmenta – Renault Clio. U svojoj petoj generaciji, Clio je adaptirao i hibridni pogon, kao i nove, moderne tehnologije koje ga čine veoma privlačnim mlađoj populaciji. Ipak, ono što se ne mijenja je njegov prepoznatljivi karakter te Renault ozbiljno želi parirati prvenstveno Peugeotu, kao i Citroenu u velikom francuskom troboju.

 

Sinonim za električne automobile – Tesla Model 3 je prepoznatljiv po svom izgledu, ali i vrhunskim performansama i dometu. Najsavremenije tehnologije čine ovaj auto računarom na točkovima uz pregršt prostora, zapanjujućim ubrzanjem i upravljanjem.

 

Sedmi i posljednji kandidat je najprodavaniji kompakt na svijetu – Toyota Corolla se vratila u novoj, dvanaestoj generaciji. Priča koja traje čak 53 godine, nastavlja se sa novim tehnologijama i neizostavnim hibridnim pogonom koji je Toyotino remek djelo.

13:45 | Nov 28, 2019

KOMENTARI (0)