VIJESTI / AKTUELNOSTI

Ford Fiesta i Focus dobijaju hibridni pogon

Hibridni pogon za više snage i bolje performanse

 

Ford je uvidio da budućnosti i opstanka nema bez hibridnih automobila. Sve stroža pravila i norme po pitanju emisije štetnih gasova, čak i najzagriženije marke tjeraju na to da razviju svoje hibridne verzije automobila. Međutim, kao i inače, proizvođači su našli dodatni motiv za prelazak na hibride. Sasvim lijepo upakovano, proizvođači sada svojim kupcima nude automobile vrhunskih performansi, na nivou nekadašnjih sportskih automobila, a pri tom i troše manje goriva i manje zagađuju okoliš.

 

Slomljen je i veoma tvrdi orah – Ford. Oni će postojećem 1.0 trocilindarskom benzincu dodati i pojačanje u vidu 48V sistema. A upravo taj motor ugrađivaće se u njihove najprodavanije modele, Fiestu i Focusa. Osim što ćete trošiti manje goriva, samim tim i manje novca, vožnja će biti zabavnija jer će motori imati više snage. Električno pojačanje služi kako bi nadomjestilo turbo rupu, a ostavilo je prostor i da se ugradi veći turbo punjač za više snage.

 

Više detalja o hibridnom pogonu ćemo znati narednog mjeseca kada bi trebale biti objavljene konačne specifikacije motora. Trenutno, 1.0 trocilindarski motor prozivodi između 85 i 140 KS, zavisno od modela u kojem se nalazi, a koliko će mu snage električni pogon dodati, ostaje nam da vidimo. Ford cilja da spusti emisiju štetnih gasova na 106 g/km, a upravo toliko emituje Focus sa 125 KS. To nam sugeriše da će snaga biti iznad tog nivoa. A ako su vam Fiesta i Focus mali, pričekajte Transit, obzirom na to da slična tehnologija stiže i u Fordov popularni kombi.

11:08 | Mar 27, 2019

KOMENTARI (0)