VIJESTI / PREMIJERE

Ford otkrio novi Focus ST

ford_focus_st

Ford Focus ST

ford_focus_st

Ford Focus ST

ford_focus_st

Ford Focus ST

Jači i brži od prethodnika

 

Ford je predstavio novi Focus ST. Na razvoju automobila radio je Fordov odjel za sportske automobile – Ford Performance. Ako se sjetimo kakav je bio Focus RS prošle generacije, možemo reći da itekako znaju napraviti hot hatchback.

 

Novi Focus ST stvoren je na platformi najdinamičnijeg Focusa ikada. Čak i u običnim verzijama, novi Focus odiše dinamikom i željom za pokretom i pomjeranjem granica. Koristeći novu, C2 arhitekturu, Focus je dobio unikatni ovjes, kočnice, ali i motore. Sve zajedno, novi Focus ST čini najboljim ikada, a vozaču pruža najbolje vozačko iskustvo, kako na cesti, tako i na stazi.

 

Pod haubom novog Focusa ST moći će se naći dizelski i benzinski motor. Dizelski motor, 2.0 litarski EcoBlue razvija 190 KS i predstavlja „pitomiju“ verziju ST-a. Za one koji vole prave sportaše, tu je 2.3 litarski EcoBoost benzinac koji razvija 280 KS. Ovim Ford jasno izaziva svog ljutog rivala, Volkswagen i njegov Golf GTI i GTD.

 

Po prvi put, Ford je upotrijebio elektronski šper diferencijal koji ravnomjerno i aktivno raspoređuje snagu na lijevom i desnom točku, osiguravajući najbolju moguću eskploataciju snage. Obzirom na to da Focus ST ima prednji pogon, ovaj sistem je itekako značajan za performanse i stabilnost automobila. Automobil takođe posjeduje CCD, sistem kontinuirane kontrole amortizera. Snaga se na prednje točkove prenosi preko šestostepenog manuelnog mjenjača ili novog sedmostepenog QuickShift automatika.

 

Novi Focus ST u prodajne salone stiže na ljeto tekuće godine.

11:30 | Feb 18, 2019

KOMENTARI (0)