VIJESTI / PREMIJERE

Ford predstavio novu Fiestu R5

fiesta

Ford Fiesta R5

fiesta

Ford Fiesta R5

fiesta

Ford Fiesta R5

Nova generacija jednog od najpopularnijih reli automobila današnjice

 

Nedavno smo pisali o testiranjima nove Fieste R5. Automobil je u međuvremenu stekao status gotovog proizvoda, a Ford je danas premijerno prikazao izgled nove Fieste R5. Automobil je namijenjen upotrebi u nacionalnim, regionalnim, ali i najvećim šampionatima svijeta kao što su WRC 2 i WRC Pro.

 

Kao što je bio slučaj i sa prošlom generacijom Fieste R5 koja je predstavljena 2013. godine, na automobilu je radio M-Sport WRT koji je zadužen i za WRC Fieste, kao i slabije Fieste R2 specifikacije. Dizajniranje i razvoj automobila su počeli u januaru 2018. godine, a prvi test je izvezao u decembru. Od tada, osam vozača je radilo na razvoju automobila, a među njima i Valtteri Bottas.

 

Automobil pokreće 1.6 turbo motor čija snaga iznosi 290 KS, a snagu na obje osovine prenosi novi Sadevov petostepeni sekvencijalni mjenjač. Obrtni moment iznosi 475 Nm. Za zaustavljanje automobila zadužen je Brembo kočioni sistem.

 

„Prošla generacija Fieste R5 je bila izuzetno uspješna i konkurentna u pravim rukama, ali smo odlučili da unaprijedimo svaki segment automobila. Doslovno smo proputovali cijeli svijet i testirali automobil u različitim uvjetima. Ovaj automobil je izuzetno bitan za nas, a njegova konkurentnost u svim uslovima je vitalna.“, izjavio je Malcolm Wilson, šef M-Sport WRT.

17:24 | Jun 7, 2019

KOMENTARI (0)