VIJESTI / AKTUELNOSTI

Ford razvio novi sistem protiv krađe

Fiesta i Focus prvi modeli koji će dobiti ovu tehnologiju

 

Gorući problem u svijetu jeste krađa novih vozila. Iako se negdje očekivalo da novi sistemi bez upotrebe ključeva donesu viši stepen zaštite automobila, postignut je suprotan efekat. Kradljivci automobila su preko interneta kupovali uređaje kojim ometaju signal koji odašilje vaš „ključ“.

 

U Fordu su razvili rješenje ovog velikog problema. Razvijen je potpuno novi sistem koji bi trebao biti 100% siguran. Novi ključevi, odnosno kućišta su dobila senzor pokreta koji detektuje da li se kreće ili ne, te na osnovu toga nakon 40 sekundi, aktivira se „sleep“ mod. To znači da ključ neće imati nikakvu interakciju sa opremom i uređajima koje koriste kradljivci.

 

„Sa novim tehnologijama su došli i novi problemi. Nažalost, jedno pametno rješenje je zloupotrijebljeno za kriminalne radnje. Izuzetno nam je drago da smo pronašli rješenje i što ćemo stati u kraj automafiji. Rješenje je vrlo jednostavno, ali efektno.“ Izjavio je Simon Hurr, Fordov stručnjak za sigurnost.

 

Ono što je takođe izvrsno jeste da taj sistem je kompatibilan sa novom generacijom Fieste i Focusa, te bez obzira da li ste već kupili novu Fiestu ili novog Focusa, uz doplatu možete imati novi, sigurni ključ za vašeg ljubimca. Cijena novog ključa za Fiestu u Velikoj Britaniji iznosi oko 146 KM, dok je Focusov ključ nešto skuplji i košta oko 162 KM. Mala cijena za sigurnost vašeg ljubimca. Bravo Ford!

08:52 | Apr 14, 2019

KOMENTARI (0)