SPORT / WRC

Ford sprema novu Fiestu R5

r5

Ford Fiesta R5

r5

Ford Fiesta R5

r5

Ford Fiesta R5

Na razvoju radi i Mercedesov F1 vozač Valtteri Bottas

 

Škoda Motorsport je proteklog vikenda po prvi put nastupala sa novom Fabijom R5 Evo, a početak karijere je obilježen pobjedom na Reliju Češki Krumlov. „Najstariji“ R5 od svih je Fiesta čija je WRC sestra od 2017. i primjene novih pravila izrađena na bazi osme generacije Fieste.

 

Sada je došlo vrijeme da i Ford razvije svoj novi R5, a sasvim logično koristi se Fiesta Mk8. Proteklih dana, nova Fiesta R5 je po prvi put fotografisana na privatnom testiranju M-Sporta. Za volanom su se smjenjivali Eric Camilli, kao i Mercedesov F1 vozač, Valtteri Bottas.

 

Ford ove godine bilježi dosta dobre rezultate. Čak šta više, najbolje od svih. Od šest voženih relija, vozači Ford M-Sport tima ostvarili su pobjede na tri. Vodeći u poretku WRC 2 Pro kategorije je Gus Greensmith, a treće mjesto drži Lukasz Pieniazek. U tome im je pomogao i Kalle Rovanpera koji je ove godine dosta griješio i ostvario lošije rezultate nego što se od njega očekuje.

 

Nova Fiesta R5 će koristiti 1.6 turbo motor koji razvija oko 280 KS, a prenos snage na sva četiri točka se vrši preko petostepenog sekvencijalnog mjenjača. Aktuelna Fiesta R5 je pristuna na relijima od 2013. godine i od tada je ostvarila 771 pobjedu na 2846 relija. Uz Fabiju R5, Fiesta je najpopularniji R5 automobil, a sa novom generacijom očekuje se da nastavi ostvarivati dobre rezultate.

09:31 | May 22, 2019

KOMENTARI (0)