VIJESTI / AKTUELNOSTI

Ford sprema zanimljivu zamjenu za Mondea

subaru

Subaru Outback

vw

VW Passat Alltrack

ford

Ford Mondeo Wagon

Rival VW Passatu Alltrack

 

Ford je najavio gašenje modela Mondeo. Premijerno predstavljen 1993., Mondeo je trebao da izazove svoje rivale u vidu Volkswagen Passata i tada aktuelne Opel Vectre. Biti prodavaniji i bolji od Passata je izuzetno teško, a Mondeo je nakon četiri generacije, došao do svog kraja i ubrzo bi ga mogao zamijeniti novi model.

 

Taj novi model bi trebao slijediti aktuelni svjetski trend potražnje za crossoverima i SUV modelima. Konkretno, Ford planira da napravi model po uzoru na VW Passat Alltrack i Subaru Outback. Koncept automobila je sljedeći: radi se o povišenom karavanu sa podvozjem koje više odgovara crossover modelu, a koristi pogon na sva četiri točka. Slobodno možemo reći da se radi o crossover automobilu u „koži“ karavana. To je nešto što Ford nastoji uvesti u ponudu sa Fiestom i Focusom u Active izvedbi, a sa novim modelom bi tu ponudu upotpunili.

 

Novi model bi bio baziran na većoj verziji C2 platforme na kojoj se nalazi i novi Focus. Naravno, novi model bi bio znatno veći. Vjeruje se da će biti dovoljno velik čak i za treći red sjedišta. Dolazak novog modela očekuje se početkom naredne decenije, što znači da bismo Mondeovog nasljednika mogli vidjeti već naredne ili 2021. godine.

10:42 | Jul 19, 2019

KOMENTARI (0)