VIJESTI / AKTUELNOSTI

Formula 1 sprema revolucionarnu tehnologiju

Plan je svesti proizvodnju CO2 na nulu

 

Formula 1 je sport koji pored takmičenja vozača na stazi predstavlja svojevrsno takmičenje u razvoju inovativnih tehnologija od kojih će imati benefit i široke mase. Test tehnologija u bolidima Formule 1 koji izdržavaju ogroman napor i opterećenje koje obični automobili ne osjete za svoj radni vijek, daje najbolju garanciju i uvid u kvalitet tih sistema i tehnologija.

 

Sada je na pomolu nešto revolucionarno što bi se u bližoj budućnosti moglo odraziti i na standardne, civilne automobile. Danas je objavljena incijativa čelnika Formule 1 da do 2030. godine razviju pogonske jedinice koje uopšte neće proizvoditi štetni CO2. Naravno, ne radi se o električnim pogonskim jedinicama već o motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

 

U svojoj bogatoj historiji, Formula 1 je donijela brojne korisne inovacije koje su kasnije prenesene u autoindustriju. Na toj listi su brojna aerodinamička rješenja, sigurnosni sistemi, sistemi obnove energije, alati za navigaciju, kao i kompozitni materijali koji su našli svoju upotrebu u izradi cestovnih automobila, ali i drugim granama industrije.

 

„Sada kad pokrećemo prvu strategiju održivosti u historiji Formule 1, prepoznajemo ključnu ulogu koju igramo mi, kao organizacija i koju moraju prepoznati i druge slične organizacije kako bismo zajednički radili na rješavanju globalnih problema.“, izjavio je Chase Carey, CEO Formule 1 i Liberty Media.

14:06 | Nov 12, 2019

KOMENTARI (0)