VIJESTI / AKTUELNOSTI

Frankfurt više neće biti domaćin IAA

Teški dani za sajmove automobila

 

Iz Frankfurta nam stižu vijesti kakve smo možda i mogli očekivati, ali nam je bilo teško povjerovati da je takvo nešto ipak moguće. Sajam automobila u Frankfurtu više ne postoji. Odluka je to VDA (Verband der Automobilindustrie) koji su organizatori sajma. Jedna od najslavnijih lokacija tako postaje stvar prošlosti jer IAA će nastaviti da postoji, ali će domaćin biti neki drugi njemački grad.

 

VDA u razmatranje uzima tri grada: Berlin, Minhen i Hamburg, a odluka o tome koji grad će biti domaćin, biće donesena u narednih nekoliko sedmica tokom kojih će biti vođeni pregovori. Osim tri navedena grada, status kandidata imaju i Keln, Štutgart i Hanover koji su takođe aplicirali VDA. Iz organizacionog tijela su izjavili da svaki grad ima veoma kreativne ideje i da je veoma tijesna trka finalista.

 

Frankfurt ostaje bez dijela historije. Grad na Majni je bio domaćin sajma čak 70 godina. Grad koji je dom njemačkog finansijskog centra i Evropske centralne banke više nije atraktivna lokacija za sajam. VDA se zahvalila Frankfurtu na dugoj i uspješnoj saradnji.

 

IAA nastavlja da živi. Pariz kao domaćin svake druge godine će dobiti novu zamjenu za 2021. godinu, a na organizatorima je da pokušaju privući veći broj posjetitelja nego prošle godine kada je sajam posjetilo „samo“ 550.000 ljudi, što je znatno manje nego 2017. kada je cifra iznosila 810.000, a 2015. čak 931.000.

08:51 | Jan 30, 2020

KOMENTARI (0)