VIJESTI / PREMIJERE

Grandland X Hybrid4 je prvi Opelov hibrid

opel

Opel Grandland X Hybrid4

opel

Opel Grandland X Hybrid4

opel

Opel Grandland X Hybrid4

opel

Opel Grandland X Hybrid4

opel

Opel Grandland X Hybrid4

opel

Opel Grandland X Hybrid4

Prvo pa muško – čak 300 KS!

 

Opel je i zvanično započeo svoju „elektroofanzivu“. Njihov plan je veoma ambiciozan, a to je da do 2024. godine sve modele u ponudi elektrifikuju. Prvi model u historiji Opela koji posjeduje hibridni pogon je SUV Grandland X Hybrid4.

 

Iz Opela su odlučili da hibridni Grandland bude lako uočljiv, te su ga „obilježili“ crnom haubom. To će, čini se, biti neki „default“ na hibridnim Opelovim modelima. Osim toga, hibridni Grandland se vizuelno neće razlikovati od običnog.

 

Glavna razlika je, naravno u pogonskoj jedinici. Primarni pogon predstavlja benzinski 1.6 turbo motor koji razvija 200 KS, a dopunu motoru s unutrašnjim sagorijevanjem predstavljaju dva elektromotora koji zajedno razvijaju 100 KS. Ukupno, Grandland X Hybrid4 razvija 300 KS, a njegova autonomija iznosi oko 50 km. Potrošnja goriva je izuzetno niska, svega 2,2 litra na 100 km sa emisijom CO2 od 49g/km. Motor je uparen sa osmostepenim automatikom.

 

Grandland X Hybrid4 će nuditi 4 mota vožnje: električni, hibridni, AWD i sportski. Time je vozaču ostavljena mogućnost da bira način rada i ponašanja automobila u zavisnosti od uslova na cesti i potreba.

 

Jedan od zanimljivijih detalja koje ima hibridni Grandland jeste „One Pedal Driving“. Kako bi povećali efikasnost automobila, Opel je kreirao ovaj sistem s kojim u normalnom saobraćaju ne morate uopšte koristiti papučicu kočnice, već samo gasa. Dovoljno je da samo „dozirate“ gas, a kada ga potpuno pustite, elektromotor odrađuje kočenje umjesto vas i sam zaustavlja vozilo. Time je i rekuperacija snage povećana na maksimum.

 

Još uvijek nije poznato koliko će koštati hibridni Grandland X. U BiH, njegove cijene se kreću u rasponu od 35.500 do 61.500 KM. Očekujemo da hibridni bude nešto skuplji od standardnih. Isporuke prvih primjeraka očekuju se početkom 2020. godine.

10:32 | May 13, 2019

KOMENTARI (0)