SPORT / BH AUTOSPORT

Grobnik za vikend postaje veliko borilište!

grobnik

Željko Kukić

grobnik

Milorad Drinić

grobnik

Miroslav Josipović

grobnik

Jasmin Hrnić

grobnik

Vladimir Đukić

grobnik

Krešimir Bodnaruk

grobnik

Milan Stojnić

grobnik

Staza Grobnik

Sedam takmičara predstavlja Bosnu i Hercegovinu

 

Dok većina stanovnika Bosne i Hercegovine tokom jula odlazi u Hrvatsku kako bi proveli svoj odmor na Jadranu, postoje oni koji svoj odlazak u Hrvatsku planiraju iz sasvim drugih razloga. Da vas ne mučimo previše i da ne razmišljate koji je to razlog, reći ćemo vam da se radi o kružnoj trci na čuvenom Grobniku, jedinom pravom autodromu na ovim prostorima.

 

Staza Grobnik nalazi se u blizini Rijeke, a izgradnja je završena je 1978. godine. Od tada je ugostila veliki broj moto trka po kojima je naročito poznata, a upravo su na Grobniku vožene i trke MotoGP šampionata sve do 1990. godine kada je posljednji put vožena trka u sklopu tog šampionata. Prošle godine, završena je potpuna obnova Grobnika, odnosno asfaltne podloge koja je bila dotrajala, a staza je sada dovedena do savršenstva.

 

I ove godine, na Grobniku se vozi međunarodna trka koja se boduje za FIA CEZ šampionat na kružnim stazama, ESET V4 Cup i čak šest nacionalnih šampionata, među kojima je i Šampionat BiH. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati sedam takmičara.

 

Prvi na listi prijava iz BiH je Milan Stojnić. Legendarni „Džimi“ se na Zalužanima vratio trkama nakon jednogodišnje pauze, a u međuvremenu je odvezao i dvije brdske trke. On će nastupati sa svojom Hondom Civic Type R.

 

Vladimir Đukić je nakon izlijetanja u Loparama vratio svoju Hondu u „fabričko“ stanje i crvena ljepotica je spremna za nove izazove, a Grobnik je prvi među njima.

 

Još jedan Banjalučanin je na listi prijava. Jasmin Hrnić je savršeno počeo sezonu sa dvije pobjede u svojoj klasi. Glavnog konkurenta, Dejana Vujasina, neće biti na Grobniku te će Hrnić biti usamljen u klasi.

 

Željko Kukić je ozbiljno radio na svojoj Opel Astri te je odnio pobjedu u Loparama. U klasi D4 TC-2000 će mu društvo praviti Milorad Drinić koji je u Vlasenici bio drugi, a njegova Honda Civic je na Zalužanima pokazala vrhunsku brzinu. Biće zanimljivo ispratiti ovaj duel između dvojice iskusnih „krugaša“.

 

Iako će na Grobnik stići i brojni GT3 automobili, jedan iz BiH će se gotovo sigurno izdvajati. Naravno, već možete naslutiti da se radi o Ladi Vesti TC1 koja je vožena u WTCC šampionatu, a za volanom će biti Miroslav Josipović koji je na putu da osvoji titulu u klasi E1-17 na brdu, a uspjeh bi mogao ponoviti i na krugu.

 

Posljednji takmičar iz BiH na listi je Krešimir Bodnaruk, prvak klase N3 na kružnim stazama u prošloj godini i čovjek koji nastoji „pokriti“ oba šampionata te je redovan na svim brdskim, kao i kružnim trkama za naš šampionat.

 

Trkački program počinje već u četvrtak, 25.7.2019. kada su na rasporedu plaćeni slobodni treninzi u trajanju od 14:30 do 17:00. U petak se takođe voze plaćeni slobodni treninzi od 9:00 pa sve do 17:00. Zvanični dio trkačkog vikenda kreće u subotu, rano ujutro. Zvanični kvalifikacioni treninzi se voze od 8:30 do 11:50, a od 13:00 kreću prve trke. Posljednji dan trkačkog vikenda počinje ponovo u 8:30 kada se vozi drugi kvalifikacioni trening koji se završava u 10:40. Nakon treninga voze se trke, a nakon trka će biti i održana svečana dodjela nagrada.

15:45 | Jul 24, 2019

KOMENTARI (0)