SPORT / FORMULA 1

Hamilton i Mercedes porazili Ferrari u Meksiku

Impresivan nastup Hamiltona u Meksiku

 

Nakon što su ispustili odlične prilike na u Rusiji i Japanu, Ferrari je ponovo ispustio odlične pozicije na startu. Iako su u utrku krenuli sa prve dvije pozicije, Vettel i Leclerc su utrku završili na 2. i 4. mjestu. Ferrari je pogrešno ‘miješao’ karte kada je u pitanju strategija, što su Mercedesi neumoljivo iskoristili.

 

Start utrke je donio dosta uzbuđenja. Leclerc je startao odlično, kao i Vettel, koji se agresivno branio od Hamiltona, koji je jednim točkom bio na travi. Britanac je morao pustiti gas, što je iskoristio Verstappen da mu se prikrade i napadne ga na kraju pravca. No, došlo je do kontakta između njih dvojice. Ni jedan ni drugi nisu popuštali, a deblji kraj izvukao je Verstappen, koji je pao na osmo mjesto. Sainz se pak ugurao ispred Hamiltona, dok je i Bottas izgubio pozicije na startu.

 

Ubrzo su se u dvoboju našli Verstappen i Bottas. Verstappen je sjajno prošao Finca na ulazu u stadion, ali je došlo do kontakta između Bottasovog prednjeg krila i Verstappenove zadnje desne gume. Verstappenu je na slijedećem pravcu pukla guma, pa je Nizozemac morao u boks i pao je na začelje. Dva Ferrarija su vodila, dok je ispred dva Mercedesa bio Alex Albon.

 

Red Bull u 15. krugu prvi povlači potez i zove Albona u boks, a krug kasnije Leclerc također obavlja stajanje kod mehaničara. Oba vozača su uzela novi set medium guma, što je značilo da su se odlučili na strategiju dva stajanja u boksu. Vettel, Hamilton i Bottas su ostali na stazi. Hamilton je u 23. otišao na svoju jedinu promjenu guma u današjoj utrci, dok su Vettel i Bottas ostali na stazi puno duže. Hamilton se žalio da su otišli prerano u boks, ali kasnije će se ispostaviti da je Mercedes ispravno odlučio.

 

Vettel je u 37. krugu otišao na svoju jedinu promjenu, dok je krug ranije isto uradio Bottas. Vettel je bio nekih 5.5 sekundi iza Hamiltona, uz puno svježije gume i očekivalo se da će Vettel lako stići Britanca. No, to se nije desilo. Leclerc, koji je bio na strategiji od dva stajanja i Albon su u 43. i 44. krugu otišli na svoje promjene guma. Tada je Hamilton zasjeo u vodstvo, a slijedili su ga Vettel i Bottas.

 

Vettel i Bottas su dugo vremena bili unutar 0.7-1.1 sekundu razlike jedan od drugog, dok su se probijali kroz gužve, dok se Vettel nije uspjevao približiti Hamiltonu na ispod 2.2 sekunde. Leclerc je u jednom trenutku bio najbrži na stazi, ali greška na kraju drugog DRS pravca je značila i kraj bilo kakvih prilika da stigne Bottasa.

 

Hamilton je ostao ispred Vettela, koji nije uspio napraviti ništa značajno, te se pokazalo da je Ferrari fulao sa strategijom za oba svoja vozača. Hamilton je naposlijetku došao do 83. pobjede u svojoj karijeri i na pragu je svog šestog naslova, pošto mu je potrebno da osvoji samo 4 boda više od Bottasa do kraja sezone.

 

Ricciardo je za Renault odradio odličnu utrku, te je čak 51. krug proveo na hardu, kada se prebacio na medium, a do kraja je vodio žestoku bitku sa Perezom, koji je danas završio kao najbolje plasirani vozač sredine poretka. Verstappen je nakon pada na začelje izvukao maksimum i završio je šesti. Nizozemac je napravio nekoliko odličnih manevara, probijao se kroz poredak, a postavlja se pitanje koliko bi tek uradio da nije ignorirao žute zastave u kvalifikacijama.

 

McLaren je Meksiko napustio bez bodova, nakon loše strategije, te Norrisovog odustajanja. Norris je pao na začelje nakon loše promjene guma njegovih mehaničara. Ostao je u utrci, ali je u posljednjoj trećini utrke parkirao svoj bolid u garažu. Toro Rossovi vozači kompletiraju posljednje dvije pozicije u prvih 10, ali je Kvyat u posljednjem zavoju udario Hulkenberga, zbog čega je dobio 10 sekundi kazne. Tako je Rus pao na 11. mjesto, a posljednji bod je pripao Hulkenbergu.

Izvor: f1-bih.com

22:30 | Oct 27, 2019

KOMENTARI (0)