SPORT / FORMULA 1

Hamilton: Radnička klasa „gubi“ od djece bogataša

Šestostruki svjetski prvak Formule 1 se požalio na sistem ulaska u Formulu 1

 

Autosport, u bilo kojem obliku i disciplini je izuzetno skup. Sigurno najskuplji sport na svijetu. Kao takav, veoma je zahtjevan za pojedinca da samostalno uđe u taj svijet i u njemu uspije. Ipak, u nižim kategorijama, nacionalnim šampionatima i amaterskim takmičenjima, troškovi su kud i kamo manji, međutim, ukoliko želite stići na najviši nivo, onda morate imate čitavu sponzorsku mašineriju iza sebe.

 

To je jedan od razloga zašto je sve teže uspjeti u autosportu. Na veliku žalost, brojni talenti su ostali uskraćeni za finansijsku podršku, dok oni sa jakim sponzorima ili pak bogatim roditeljima s lakoćom dospiju u velike timove bez obzira na svoje ograničene vozačke sposobnosti. O tom problemu koji sve više potresa Formulu 1, progovorio je i jedan od najvećih svih vremena i aktuelni šestostruki svjetski prvak, Lewis Hamilton.

 

„Moj otac je potrošio oko 20.000 £, stavljao našu porodičnu kuću pod hipoteku nekoliko puta sve to kako bi mi obezbijedio sredstva da gradim svoju karijeru. Danas ni to nije dovoljno i postalo je preskupo. Na današnjici su rijetki momci iz radničkih porodica koji se probijaju ka svjetskom nivou, uglavnom su to djeca bogataša kojima nisu problem finansije.

 

Jedan moj prijatelj je gradio karijeru i bio je nadomak Formule 1, a onda ga je iz konkurencije „istisnuo“ bogati momak i njegova prilika je zauvijek nestala. Želim da se to promijeni jer u ovom sportu treba da se cijeni kvalitet, a ne finansijska moć.

 

Ne želim da ovo ostane na riječima, te apelujem na FIA-u da poduzme nešto, a želim i sam biti uključen u rad kako bismo ostavili više prostora talentovanim momcima. Na svom putu ka Formuli 1 prolazio sam dane kada dođem kući iz škole i kažem ocu da sam spreman da se trkam, a on bi rekao da nemamo novca i da se nada da ćemo biti spremni za narednu trku. Ne želim da se takve stvari dešavaju i novim generacijama.“, zaključio je Hamilton.

13:44 | Nov 25, 2019

KOMENTARI (0)