SPORT / FORMULA 1

Hamiltonu poklonjena pobjeda u Kanadi

Sudije još jednom pomilovale Hamiltona i Mercedes

 

Ono što je ključni problem svakog sporta je uplitanje politike u njega. Formula 1 je danas još jednom pokazala da je više politička igra u kojoj Mercedes uživa potpunu zaštitu krovne organizacije, FIA-e i sudijske strukture Formule 1.

 

Lewis Hamilton je dobio pobjedu na VN Kanade. Nije je izborio, nije je zaslužio. Nakon Vettelove greške, slijeće na travu i pri povratku na stazu uslijed preupravljanja zatvara put Hamiltonu. Mercedes je već godinama u povlaštenom položaju u Formuli 1 pa su sudije objeručke prihvatile šansu da izreknu novu kaznu za Vettela i Ferrari.

 

Drugo mjesto je pripalo Vettelu, vozaču dana i zasluženom pobjedniku trke. Treće mjesto je pripalo Charlesu Leclercu. Solidan vikend za Ferrari sa dva vozača na postolju.

 

Četvrto mjesto otišlo je u ruke Valtterija Bottasa. Bottas se ovom trkom vrlo vjerovatno oprostio od statusa kandidata za titulu. Povratak u realnost, Valtteri. Peto mjesto je pripalo Maxu Verstappenu koji se propisno „naradio“ danas.

 

Očekujemo da se Ferrari žali na ovu sramnu odluku FIA-inih sudija koji su po ko zna koji put pokazali svoju stranu, pokazali da favorizuju ionako dominantni Mercedes. Kada vidimo ovakve scene, zapitamo se da li postoji i malo srama kod čelnika ovog izvrsnog tima? Za učinak na stazi svaka vam čast, a za prljave igre ispod stola, sram vas bilo, svjetski šampioni.

21:59 | Jun 9, 2019

KOMENTARI (0)