SPORT / BH AUTOSPORT

Historijska trka na Lovćenu

Prva zimska trka na Lovćenu

 

Lovćen je automobilistička Meka na Balkanu. Pobjeda na Lovćenu je uvijek značila i vrijedila više nego pobjeda na bilo kojoj drugoj trci. Na Lovćenu se dokazivao talentat, hrabrost, sposobnost, dokazivalo se vozačko umijeće. 

 

Publika na Lovćenu je posebna priča. Publika kao ni jedna druga. Kada vas publika na Lovćenu prihvati i zavoli, kada vam oni odaju priznanje da ste bili brzi, onda znate da ste radili pravu stvar za volanom. Lovćen je poseban u svakom smislu.

 

Navikli smo na brdsku trku koja se održava u ljetnom periodu, nerijetko po nesnošljivim vrućinama. Ovog vikenda, zrak na Lovćenu će ponovo parati zvuk trkaćih automobila, ali ne zbog brdske trke. Na Lovćenu se za vikend vozi druga trka ovogodišnjeg Montenegro Winter Cupa.

 

Nakon prve trke na Žabljaku, organizator Motorsport Magazin je vrijedno i užurbano radio na pripremi druge trke, posebne iz mnogo razloga. Jedan od razloga je lokacija – kultni Lovćen. Drugi razlog je što će ovo biti prvi put u historiji da će se na Lovćenu u istoj godini voziti i zimska trka, ali i brdska trka.

 

O Winter Cupu, utiscima o trci na Žabljaku kao i o očekivanjima od lovćenske trke, razgovarali smo sa Vladimirom Šestovićem iz Motorsport Magazina, koji je jedan od organizatora ove trke:

„Obzirom na dvadesetgodišnje iskustvo u organizaciji lige i 25 godina od utemeljenja zimskih auto trka u Crnoj Gori, prvoj trci ove godine na Žabljaku smo pristupili profesionalno kao i do sada, a to je rezultiralo velikim odzivom takmičara, velikim brojem publike i dobrim vožnjama u jednom tradicionalno lijepom ambijentu.

Kada je riječ o narednoj trci Montenegro Winter Cupa, na Lovćenu, istakao bih da je ovo možda i istorijski trenutak u našem auto sportu, obzirom da se prvi put u istoriji vozi jedna sniježna trka na ovom kultnom mjestu. Izrazio bih i zadovoljstvo time što organizaciju potpisuju tri poznata kluba: Lovćen Cetinje, Blažo Smiljanić Kotor i Motorsport Magazin Nikšić, čime smo pokazali jedinstvo u ovoj sportskoj grani. 

Očekujemo veliki broj takmičara i publike, kao što Lovćen i zaslužuje kada je riječ o automobilizmu.“

 

Koliko je ova trka značajna za automobilizam u Crnoj Gori, govori činjenica da je svoju podršku trci dao i legendarni Željko Banićević:

"Trka se vozi na dionici Međuvršje – Mauzolej, druga po redu za Winter Cup. U petak je zakazan tehnički pregled od 15:00 do 18:00, kao i u subotu ujutro od 08:00 do 10:00. U subotu trening počinje u 12:00, a start trke u nedjelju je zakazan za 13:00. Za razliku od prošle trke, i trening i trka se svode na jedan prolaz stazom. Već sada postoji veliko interesovanje, kako vozača, tako i publike koja živi za autosport. Očekujemo preko 40 takmičara i nadamo se mnogo publike. Hvala puno na podršci i veliki pozdrav čitaocima portala Top Auto!“, zaključio je „Gorski Car“.

02:54 | Feb 8, 2019

KOMENTARI (0)