VIJESTI / AKTUELNOSTI

Historijski uspjeh Jaguara I-Pace

Po drugi put u historiji električni automobil na krovu Evrope

 

Jaguar I-Pace bilježi sjajne prodajne rezultate, a svojim uspjesima može pridodati i titulu najboljeg evropskog automobila. Ovo je historijski uspjeh za Jaguar, ali i električne automobile u globalu. Po prvi put je Jaguar izabran za automobil godine u Evropi, a ovo je tek drugi put da je titulu automobila godine ponio neki električni model.

 

I-Pace je imao žestoku konkurenciju, ali je zasluženo slavio ispred Alpine A110, Citroena C5 Aircross, Ford Fokusa, Kie Ceed, Mercedesa A-klase i Peugeota 508. Izbor Evropskog automobila godine je bio izuzetno tijesan. Uzmemo li u obzir da su I-Pace i A110 bili bodovno poravnati, I-Pace je odnio pobjedu na osnovu podatka da ga je 18 novinara izabralo kao najboljeg, dok je A110 bio izbor 16 novinara.

 

Žiri Evropskog automobila godine sastavljen je od 60 novinara iz 23 zemlje svijeta, a nagrada se dodjeljuje na osnovu tehničkih inovacija, dizajna, efikasnosti, i konačno, vrijednosti za uloženi novac.

 

Prvi električni Jaguar je stekao veliku popularnost među kupcima. I-Pace ima dva električna motora, ukupne snage 400 KS i 696 Nm obrtnog momenta. Domet ovog automobila iznosi oko 460 km. Ovo nije prva nagrada za I-Pace. Do sada je ponio čak 55 nagrada širom svijeta.

 

Jaguar I-Pace je finalista i izbora za Svjetski automobil godine. Ako osvoji i tu titulu, bila bi to tek treća „dupla kruna“. Takav uspjeh su postigli samo Nissan Leaf i Volkswagen Golf sedme generacije.

21:23 | Mar 5, 2019

KOMENTARI (0)