SPORT / FORMULA 1

Hockenheim – godinu dana poslije

Pretposljednja trka prije ljetne pauze

 

Najbrži cirkus na svijetu bliži se kraju prve polovine sezone. Formula 1 ovoga vikenda gostuje u Njemačkoj na čuvenoj stazi Hockenheim, a stvari su do sada bile izvrsne po Mercedes i, blago rečeno, loše po ostale. Osim po Williams, za njih su katastrofalne. Poredak najboljih pet vozača formiraju dva Mercedesova, jedan Red Bullov i dva Ferrarijeva vozača. Hamilton je do sada pokazao neviđeno visok nivo vožnje i definitivno zasluženo korača ka šestoj tituli. Bottas, na momente djeluje kao kandidat za titulu, ali veoma rijetko. Verstappen, koristi slabosti strateškog dijela Ferrarija. Vettel iz trke u trku popločava put ka izlaznim vratima Ferrarija, a Leclerc polako, ali sigurno preuzima poziciju Ferrarijevog spasioca.

 

Kao što smo rekli, Formula 1 se vratila na Hockenheim. Hockenheim na kojem je prošle godine bila „riješena“ sezona. Nakon dvostrukog odustajanja u Austriji, poraza od Vettela i Ferrarija na Silverstoneu, Mercedes je bio na koljenima. U subotu, Hamilton odustaje tokom Q2 dijela zbog problema s hidraulikom. Činilo se da Vettel i Ferrari imaju meč loptu. Krenulo je sve po planu. Vettel je „odmaglio“, srebrne strijele ga nisu mogle pratiti. Onda je viša sila umiješala prste. Počela je kiša, vozači su klizali po stazi na gumama za suho, ali su svi smanjili svoj tempo i čekali dalji razvoj situacije. Sebastian Vettel, daleko ispred svih, opušteno je mogao da vozi svoju trku, međutim, po ko zna koji put, Vettel pravi grešku, izlijeće sa staze u krivni Sachs i odustaje. Lewis Hamilton pobjeđuje i zadaje težak udarac svom ljutom rivalu. Od tada, Vettel je ostvario samo jednu pobjedu i jednu pole poziciju.

 

U međuvremenu, Hamilton je nanizao 13 pobjeda i pokazao šampionski mentalitet. U Njemačku, Mercedes i Red Bull donose nove pakete poboljšanja, dok će Ferrari nastaviti da koristi paket koji su donijeli na Silverstone. Sve ovo djeluje kao noćna mora za Ferrari, njegove vozače i navijače. Ne želimo biti proroci ili neki najavljivači velikog preokreta, ali postavlja se pitanje da li Vettel i Ferrari mogu da na stazi, na kojoj je krenuo totalni raspad sistema, ponovo poslože kockice i u drugu polovinu sezone krenu dramatično dobro i vrate se na sami vrh?

 

Sumnjamo, ali se iskreno nadamo. Bilo je uživanje gledati nadmetanje Vettela i Hamiltona tokom 2017. i 2018., a ove godine, jedina konkurencija koju Hamilton ima jeste sam on. A s druge strane, ko ne bi volio vidjeti te čuvene crvene iz Maranella ponovo u borbi za titulu? Hamilton i Mercedes u ovim momentima djeluju nezaustavljivo i podsjećaju na najbolje dane McLaren-Honde i Ferrarija s početka vijeka. Staza je veoma kratka i brza pa bi razlike trebale biti manje, nešto poput situacije u Austriji te bi Ferrari i Red Bull svoje šanse mogli vrebati i u tome da Mercedes ima probleme sa pregrijavanjem bolida. Ukoliko padne kiša, situacija se mijenja u potpunosti.

 

Raspored i satnica VN Njemačke 2019:

 

Petak, 26.7.2019.
11:00 – 12:30 Prvi slobodni trening
15:00 – 16:30 Drugi slobodni trening

 

Subota, 28.7.2019.

12:00 – 13:00 Treći slobodni trening
15:00 – 16:00 Kvalifikacije

 

Nedjelja, 29.7.2019.

15:10 – 17:10 Trka (67 krugova)

19:23 | Jul 25, 2019

KOMENTARI (0)