SPORT / FORMULA 1

Horner sumnja u uspješnost novih pravila za 2019.

Red Bullov šef kritikuje odluke Liberty Medije

 

Timovi u Formuli 1 su proveli dobar dio prošle godine i zimske pauze na prilagođavanje i konačno uštimavanje bolida prema novom pravilniku za aerodinamiku. Prednja i zadnja krila su šira i jednostavnija, a dodana su ograničenja i na područje oko bočnih usisnika kao i na kočione diskove.

 

Horner nije oduševljen i ne vjeruje da će to išta značajnije promijeniti:

“Ne mislim da će se trkanje uopšte promijeniti. Prema onome što vidim – karakteristike bolida su malo drugačije na drugačijim dijelovima staze, ali što se tiče praćenja drugih bolida – ne mislim da će bilo kako utjecati na to. Mislim da će se u prvom dijelu godine dogoditi to da će neke ekipe pogoditi pravu formulu, a neke neće. Zatim će razvoj i evolucija učiniti svoje i vjerovatno ćemo vidjeti ubrzani napredak određenih ekipa u prva tri ili četiri mjeseca sezone.”

 

Ni Helmut Marko, kao ni Christian Horner ne očekuju uzbudljiviju trku na startu sezone. Smatraju da nije problem u bolidima, već u stazama:

“Mislim da će trka u Australiji biti identična kao prošle godine. Problem nije u bolidima nego u stazi. Nemate zone jakog kočenja u spore zavoje pa osim ako se ne utrkuju dva bolida sa značajnom razlikom u brzini – preticanje je skoro nemoguće.”

 

01:40 | Feb 6, 2019

KOMENTARI (0)