VIJESTI / AKTUELNOSTI

Hyundai i20 N po prvi put „ulovljen“ u javnosti

i20

Hyundai i20 N

i20

Hyundai i20 N

i20

Hyundai i20 N

Rival Ford Fiesti, VW Polu GTI, Renault Cliu R.S.

 

Mali papreni Hyundai konačno je izašao iz tajnosti. Po prvi put je ulovljen na stazi, a ono što prikazuju prve fotografije... Pa i nije toliko impresivno. Mala džepna raketa ne izgleda baš opako kako smo očekivali. Ipak, vrlo je moguće da se radi tek o prototipu koji je još uvijek u povoju te je daleko od finalne verzije.

 

Iako trenutno ne izgleda baš najatraktivnije, mislimo da nam Hyundai sprema itekako dobrog i brzog malog sportaša. Unutrašnjost otkriva jedan uistinu zanimljiv detalj, a to je šipka iza zadnjih sjedišta koja je sasvim normalna pojava na trkaćim automobilima, dok se na civilnim jako rijetko viđa. Njena uloga je da ukruti šasiju i spriječi njeno uvijanje u krivinama. Ostatak enterijera ni po čemu nije poseban, djeluje kao i obični i20 osim ručice mjenjača koja na sebi nosi N oznaku. Ako pogledate pažljivije, vidjećete da je međuosovinski razmak povećan što bi trebalo donijeti vrhunsko ležanje automobila na cesti.

 

Što se pogona tiče, Hyundai će kada je u pitanju i20 ostati na prednjem pogonu. Očekivana snaga motora koju su najavili iz Hyundaija iznosi oko 250 KS. Jedina nepoznanica je motor koji će tu snagu razvijati. Postoje dvije opcije, jedna je 1.6, a druga je 2.0 T-GDI motor. i30 N koristi dvolitarski motor koji ima upravo 250 KS, a u Performance izvedbi snaga se penje na 275 KS.

 

U prevodu, Hyundai će stvoriti ubicu Toyote Yaris GRMN, Renault Clia RS i Volkswagen Pola GTI. Sa tolikom snagom i relativno malom masom, i20 N bi mogao skinuti skalp i mnogo jačim automobilima od sebe. Njegov dolazak očekuje se u drugoj polovini 2020.

09:00 | May 9, 2019

KOMENTARI (0)