SPORT / WRC

Hyundai osvojio konstruktorsku WRC titulu

Otkazivanjem Relija Australija, Hyundai i zvanično postaje novi konstruktorski prvak

 

Iz Australije nam stižu ne baš lijepe vijesti. Državom već duži vremenski period haraju požari koji su potpuno van kontrole, a u požarima je bilo i ljudskih žrtava. Pored optimizma organizatora i velikog napora da se reli održi, to se nažalost neće održati te se Reli Australija otkazuje. Složićemo se da je to ipak jedina ispravna odluka jer su ljudski životi najbitniji.

 

Kakve posljedice ova odluka ostavlja na sam WRC šampionat? Ott Tanak je već u Španiji osvojio vozačku titulu. Pred dvojicom vozača je trebala biti vođena borba za titulu vicešampiona, ali će tu titulu „bez borbe“ odnijeti Thierry Neuville, ispred Sebastiena Ogiera. Nakon šestogodišnje dominacije, Ogier pada na treće mjesto i biva poražen ne samo od Otta Tanka, već i od svog dugogodišnjeg rivala, Thierryja Neuvillea koji četvrtu sezonu uzastopno odnosi vicešampionsku titulu.

 

U Australiji je trebala biti vođena finalna bitka za šampionsku titulu u poretku konstruktora. Hyundai Motorsport je uoči posljednjeg relija imao prednost od 18 poena ispred Toyota Gazoo Racinga, a kako je reli otkazan, Hyundai već sada može otvoriti šampanjac i proslaviti svoju prvu titulu u historiji. Svoj premijerni nastup, ekipa je imala početkom ovog milenijuma, tačnije 2000. godine na Reliju Švedska. Ekipa je tada koristila model Accent WRC.

 

Accent nije bio jedan od najkonkurentnijih automobila. Najbolji rezultat koji je postignut s ovim automobilom je četvrto mjesto, a sakupio je osam pobjeda na brzincima. Krajem 2003. godine, Hyundai se povukao iz WRC šampionata. Devet godina kasnije, Hyundai je najavio svoj veliki povratak u WRC šampionat. Tim je baziran u Njemačkoj, u Alzenauu, nedaleko od Frankfurta. 2013. godina je iskorištena za intenzivno testiranje novog i20 WRC.

 

Već u prvoj godini stigla je prva pobjeda. Timu ju je donio Thierry Neuville, koji je izrastao u glavnu figuru tima i izazivača za titulu. Sa novim automobilom, i20 Coupe WRC, Neuville je vodio veliku bitku za šampionsku titulu, ali je završavao samo kao vicešampion. Ipak, ovogodišnja kampanja u timskoj konkurenciji je timu donijela prve plodove dugogodišnjeg rada. Svoj doprinos tituli su dali Thierry Neuville, Dani Sordo, Sebastien Loeb, Craig Breen i Andreas Mikkelsen. Naredne godine, Hyundai još jače „napada“ WRC šampionat sa aktuelnim svjetskim prvakom u svojim redovima, Ottom Tankom.

10:15 | Nov 12, 2019

KOMENTARI (0)