VIJESTI / PREMIJERE

Hyundai predstavio hibridnu Sonatu

hyundai

Hyundai Sonata Hybrid

hyundai

Hyundai Sonata Hybrid

hyundai

Hyundai Sonata Hybrid

hyundai

Hyundai Sonata Hybrid

hyundai

Hyundai Sonata Hybrid

hyundai

Hyundai Sonata Hybrid

Automobil sa solarnim krovom

 

Da, dobro ste pročitali. Hyundai Sonata Hybrid je automobil koji ima krov sa solarnim ćelijama koje za šest sati punjenja, mogu stvoriti dovoljno energije za dodatnih 1.300 km godišnje. Zamislite, 1.300 potpuno besplatnih kilometara! Ovaj sistem je u potpunosti novi i naravno, nije primarni izvor napajanja. Sonata Hybrid je klasični elektrifikovani automobil, ali razlikuje se od ostalih po ovom veoma pametnom rješenju.

 

Solarni krov nije jedini značajan dodatak koji poseduje hibridna, ali ne i „standardna“ Sonata. Sonata Hybrid takođe ima i ASC (Active Shift Control). Ovaj sistem debituje upravo na Sonati i njegov posao je da primjeni potpuno novi softver za upravljačku logiku na samoj hibridnoj jedinici. Šta konkretno radi? ASC je zadužen za ujednačavanje i optimizaciju rotacionih brzina motora i transmisije, što rezultuje redukcijom vremena prebacivanja brzina za čak 30%. To povoljno utiče na performanse, ali i potrošnju goriva, kao i na trajnost mjenjača.

 

Hibridnu Sonatu pokreće 2.0 litarski četverocilindrični benzinac iz porodice Smartstream motora koji razvija 150 KS i 188 Nm obrtnog momenta. Elektromotor razvija 51 KS i 250 Nm, a u kombinaciji sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, snaga iznosi 192 KS. Ne, ne morate nam se smijati zbog eventualne „greške“ u računanju, već su to cifre koje nudi sam Hyundai, a kako nastaje gubitak „konja“, objasnićemo nekom drugom prilikom. Snaga se na točkove prenosi preko šestostepenog automatika, namijenjenog hibridnim automobilima.

 

Sljedeći „derivat“ Sonate bi trebao nositi N Line oznaku i imaće 275 KS, a tačan datum predstavljanja sportski nastrojene Sonate još nije poznat. Iz Hyundaija su najavili „dramatično različite varijante„ za osmu generaciju svog sedana, a to znači da Sonata ima zaista zanimljivu budućnost.

10:07 | Jul 23, 2019

KOMENTARI (0)