VIJESTI / PREMIJERE

Hyundai predstavio i30 N Project C

hyundai

Hyundai i30 N Project C

hyundai

Hyundai i30 N Project C

hyundai

Hyundai i30 N Project C

hyundai

Hyundai i30 N Project C

hyundai

Hyundai i30 N Project C

hyundai

Hyundai i30 N Project C

Znatno lakši od standardnog modela

 

Hyundai je za Frankfurt spremio posebnu seriju njihovog veoma popularnog hot hatch automobila. i30 N je osvojio mnoga srca jer je jak, ali i veoma zabavan za vožnju, a to je i najvažnije kada su ovi automobili u pitanju. U Frankfurtu su predstavili najnoviju izvedbu automobila nazvanu Project C.

 

Project C je pod haubom i dalje standardni i30 N sa Performance paketom. Pokreće ga isti 2.0 turbo benzinski motor od 271 KS i 378 Nm obrtnog momenta. Glavna razlika Project C modela i standardnog i30 N je njihova kilaža. Project C je zapravo ultra lagana verzija modela i30 N. Iz Hyundaija su uspjeli da „skinu“ čak 50 kilograma u odnosu na standardni.

 

Kako je i30 N uspio da „smrša“ čak 50 kg? Prvenstveno, Project C dolazi na 19-inčnim, veoma laganim OZ Racing točkovima koji sami štede 22 kg. Druga najznačajnija stavka kojom su uspjeli smanjiti masu automobila jeste upotreba plastične haube, ojačana karbonskim vlaknima koja je 7,2 kg lakša od metalne koju koristi obični i30 N. Bočni pragovi su lakši za po 499 grama, dok zadnji difuzor štedi dodatnih 386 grama. Dijelovi zadnjeg ovjesa će koristiti određne komponente od aluminijuma umjesto od čelika.

 

Hyundai je otišao još korak dalje te je u automobil ugradio i Sabeltova sportska sjedišta naprijed. Po jednom sjedištu, ušteđeno je 7,5 kilograma. Osim što su lakša, vozaču i suvozaču pružaju bolju podršku lumbalnom dijelu, kao i bokovima što je ključno ukoliko vozite svoj automobil na limitu kroz krivine.

 

Planirano je da Hyundai proizvede samo 600 primjeraka Project C modela, a isporuka kreće krajem godine.

09:24 | Sep 11, 2019

KOMENTARI (0)