VIJESTI / AKTUELNOSTI

Hyundai sprema rivala Golfu R

Model i30 N će dobiti pogon na obje osovine

 

Kada se pojavio Hyundai i30 N, postojala je mala doza skepticizma prema tom automobilu. Do tada, Hyundai se nije baš pokazao kao proizvođač vrhunskih sportskih automobila. Pokušaji da se stvori neki sportaš sveli su se na model Tiburon (kod nas popularniji kao Coupe). Bilo kako bilo, Tiburon nije bio naročito sportski tip. Hyundai je pravio vrhunske automobile, ali ne baš toliko uzbudljive.

 

A onda je došao ON. Hyundai i30 N. Doslovno je uništio svoju konkurenciju: VW Golf GTI, Ford Focus ST, Peugeot 308 GTI. Prvi Hyundaijev hot hatchback je osvojio srca mnogih svojim jedinstvenim, old school karakterom. Podsjetio nas je kakav hot hatchback treba biti. Nakon uspjeha sa i30 N, Hyundai razmišlja o širenju ponude N modela. Najavljeni su i20, Tucson, Kona, a sada je Hyundai saopštio da je započet proces testiranja i30 N sa pogonom na obje osovine.

 

Time bi Hyundai spremio novu noćnu moru za konkurenciju. Automatski, Volkswagen Golf R dobija opakog konkurenta u vidu južnokorejskog super brzog hatchbacka. Sa pogonom na obje osovine, Hyundai bi mogao ponuditi i DCT automatik, a isti taj mjenjač bi trebao stići u standardni i30 N ove godine. Uvođenje automatika se razmatra i kada je u pitanju Veloster N, a internetom kruže informacije da je Velsoter N sa automatskim mjenjačem već viđen na Nurburgringu.

09:00 | May 3, 2019

KOMENTARI (0)