VIJESTI / AKTUELNOSTI

Iz Mazde ne žele novi hot hatch

Srušeni snovi o novoj Mazdi 3 MPS

 

Ranije ove godine, pisali smo o tome kako bi Mazda možda mogla vratiti u život svoj hot hatch, Mazdu 3 MPS. Upoznati sa brilijantnim voznim karakteristikama i performansama ovog modela, nadali smo se da će nas Mazda obradovati i konačno objaviti povratak MPS-a. Danas, sve nade su izgubljene jer su iz Mazde izjavili kako mogu napraviti novi hot hatch, ali ne žele.

 

Ove razočaravajuće vijesti dolaze nakon glasina koje su vratile nadu entuzijastima i ljubiteljima Mazde koji su se ponadali da će Mazda kreirati rivala VW Golfu GTI i Hondi Civic Type R. Umjesto toga, oni koji žele sa svojim Mazdama izazvati vlasnike ovih automobila, moraju se osloniti na sopstveni tuning i izradu svog „MPS-a“.

 

Iako su iz Mazde ranije izjavljivali kako potražnja za hot hatch automobilom i dalje postoji te da je novi MPS u razmatranju, članovi upravnog odbora su procijenili da takav model ipak nije potreban Mazdi. Jedno od opravdanja je i to da je Mazda značajno manja kompanija od Volkswagena i Honde koji u svojoj ponudi imaju takve automobile, te da ne postoji finansijsko uporište za novi MPS.

 

Zanimljivo je da upravo Mazda ulaže velika finansijska sredstva u razvoj novih tehnologija za izradu motora, a naravno tu je SkyActiv-X, a intenzivno se razvijaju i hibridni i električni automobili, a to iziskuje enormno velike troškove. Stvarnost je takva da povratak MPS-a nećemo vidjeti, barem ne u ovoj generaciji, a ko zna da li će se uopšte ikada i vratiti. Čak i ako se vrati, možemo očekivati da ga upotrijebe na modelu CX-3, obzirom na popularnost SUV automobila.

10:45 | Jul 16, 2019

KOMENTARI (0)