VIJESTI / PREMIJERE

Jaguar F-Type u reli izdanju (VIDEO)

jaguar_f_type

Jaguar F-Type

jaguar_f_type

Jaguar F-Type

jaguar_f_type

Jaguar F-Type

Proslava posebne godišnjice

 

Jaguar je legendarni britanski brend. Brend bez kojeg jednostavno ne bi mogli da zamislimo britansku autoindustriju. Kao kompanija, postoje preko osamdeset godina i do dan danas, napravili su mnoge kultne automobile koji su obilježili određeni period.

 

Ove godine, Jaguar slavi 70. godišnjicu njihovog angažmana u autotrkama. Uistinu poseban jubilej kojim se ne može svako pohvaliti. Kako bi na adekvatan način obilježili jubilej, Jaguar je izradio samo dva modela F-Type pripremljena za reli, po strogim pravilima FIA-e.  Oba modela su obojena u bijelu boju, baš kao i model XK120, model s kojim su ušli u svijet autosporta.

 

F-Type je dobio sve što moderan reli auto mora da ima – zaštitni kavez, pojas u šest tačaka vezanja, protupožarne aparate, centralnu sklopku za struju, ali i hidrauličnu ručnu kočnicu. Nešto što garantuje mnogo zabave.

 

Na automobil su ugrađeni podesivi amortizeri sa tri moguće opcije u zavisnosti od podloge. Ovjes je generalno znatno mekši kako bi mogao podnijeti i žestoku jurnjavu po makadamu. Osim podesivih amortizera, F-Type ima i jače kočnice što je krucijalno kada je reli automobil u pitajnu.

 

Za razliku od modela kojim je inspirisan, ovaj model nema šestocilindrični motor kako bi se uštedilo na težini. Pod haubom se nalazi mnogo lakši, 2.0 litarski četverocilindrični motor koji razvija 300 KS. Enterijer je po nekim pitanjima netaknut. Automobil i dalje posjeduje ekran osjetljiv na dodir, ali i kompletan infotainment sistem.

 

Nažalost, ovaj model neće biti moguće kupiti. Jaguar će ga koristiti za promotivne vožnje na određenim trkama. Mimo toga, biće jako teško vidjeti ovaj model. Ipak, kako ne bi razočarali svoje fanove, Jaguar će ponuditi „civilnu“ verziju. Kupci će moći da biraju između tri motora, čija se snaga kreće od 300 do 380 KS, a upareni su sa osmostepenim automatikom. Cijena osnovnog modela specijalne edicije iznosiće 74.300€.

10:44 | Feb 17, 2019

KOMENTARI (0)