VIJESTI / AKTUELNOSTI

Jaguar J-Pace će biti vrh elektrifikacije brenda

Dolazi sa bezinskim, hibridnim i električnim pogonom

 

Jaguar J-Pace će biti novi ključni SUV britanskog brenda. Sa planiranim dolaskom na tržište 2021. godine, J-Pace počinje izazivati sve više pažnje i interesovanja za detalje o ovom modelu. Gledajući u budućnost, Jaguar će ponuditi J-Pace sa potpuno električnim pogonom, ali će u ponudi biti i konvencionalni benzinski motor, kao i neizostavni element modernih automobila - hibridni pogon.

 

J-Pace dolazi na novoj MLB aluminijskoj platformi, kao i svaki novi Jaguar od 2025. godine. Kako se radi o pravom terencu, imaće naravno pogon na sva četiri točka. Međutim, i ovdje je odbačen konvencionalni pristup sa mehaničkim diferencijalom. Zadnja osovina će dobiti električni motor koji će pokretati točkove. Time se dobilo više prostora u kabini, ali i bolja trakcija i upravljanje.

 

J-Pace bi trebao biti veoma efikasan, a jedan od faktora je i znatno ravniji pod automobila i manje prostora za uvlačenje zraka koji stvara otpor. To je izuzetno bitno jer bazni model će biti hibrid, a kao i svaki automobil sa baterijama, bolja efikasnost znači i veći domet na električnom režimu rada.

 

Kada govorimo o električnom J-Paceu, očekuje se da svu snagu crpi iz baterija. Ipak, iz Jaguara očekuju da električni automobili čine svega 20% posto prodaje do 2025. godine. Shodno tome, fokus i dalje ostaje na hibridnim i motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Što se benzinske verzije tiče,  pod haubom bi trebao biti redni šestocilindarski Ingenium motor.

11:26 | Mar 26, 2019

KOMENTARI (0)