VIJESTI / TUNING

Kada WRC tim pravi kombi – Ford Transit Connect MS-RT

msrt

Ford Transit Connect MS-RT

msrt

Ford Transit Connect MS-RT

msrt

Ford Transit Connect MS-RT

Ovakav kombi još niste vidjeli

 

Šta reći o Fordu i M-Sportu? Legendarna saradnja u WRC-u koja je donijela brojne pobjede, a dvije posljednje vozačke titule osvojio je Sebastien Ogier upravo za volanom Ford Fieste WRC koju sprema M-Sport. Osim WRC automobila, M-Sport priprema i Ford Fiestu R5 i R2T, a rukovodili su i Bentleyevim GT3 programom. Međutim, šta kada takav tim izradi jedan komercijalni automobil?

 

Nastane Ford Transit Connect MS-RT. Sigurni smo da ovakav kombi još niste vidjeli, a svojom pojavom, sigurno će navesti prolaznike da se okrenu za njim. Ovaj Transit je poput Focusa RS. Odnosno, tako izgleda. Prednji branik i prednja maska su veoma slični onima koje nalazimo na Focusu RS, a stvar dodatno začinjava oslikani logo M-Sporta (MS-RT) rešetci. Transit je dobio i blaga proširenja, kao i spliter koji je stopljen sa branikom. Pragovi su takođe posebno dizajnirani kako bi ispratili ovaj „racing look“. Nazad nalazimo (vjerovatno lažni) otvor za zrak na braniku i pazite ovo, čak četiri cijevi izduvnog sistema ii difuzor!

 

Ko kaže da kombi mora izgledati dosadno? Međutim, nalazimo jednu zamjerku. Kada smo vidjeli četiri cijevi, mislili smo da je pod haubom u najmanju ruku 2.3 turbo motor iz Focusa RS. Onda je uslijedilo razočarenje. Motor je ostao isti kao i kod standardnog Transita Connect. Dakle, pod haubom je ni malo sportski 1.5 EcoBlue dizelaš. Za ovaj automobil je potrebno izdvojiti 23.995 funti, a uz 1.5 EcoBlue motor, u seriji dobijate i šestostepeni manuelni mjenjač. Uz doplatu, možete dobiti i automatski mjenjač, karbonski upravljač i crne završetke izduvnog sistema.

11:25 | May 9, 2019

KOMENTARI (0)