VIJESTI / AKTUELNOSTI

Kako zvuči 1.160 KS? (VIDEO)

Poslušajte „veselu pjesmu“ Aston Martina Valkyrie

 

Sjetimo se marta 2013. godine. Svijet je ostao zadivljen velikom „trojkom“ koja je debitovala te godine. Krenimo redom: LaFerrari, Porsche 918 Spyder Concept, McLaren P1. Bili su to hiperautomobili kakve svijet do tada nije vidio. Šest, gotovo sedam godina kasnije, ti automobili su i dalje impresivni, međutim, pojavili su se „neki novi klinci“ koji su ih zasjenili.

 

Jedan od tih automobila koji je zajsenio pomenuti trojac je i Aston Martin Valkyrie. Kompanija iz Gaydona ga promoviše kao najbrži cestovni automobil na svijetu, a sudeći po zvuku, to bi moglo biti i istinito. Pod haubom ovog genijalnog automobila nalazi se Cosworthov atmosferski V12 motor koji sam razvija 1.000 KS, a u kombinaciji sa elektromotorom, ukupna snaga iznosi 1.160 KS i 900 Nm obrtnog momenta.

 

Na automobilu je radio i dio Red Bull Racinga, proslavljenog F1 tima na čelu sa maestrom – Adrianom Neweyem. Kako bi zadržali ekskluzivnost automobila, Valkyrie će biti proizveden u samo 150 primjeraka, a planirano je i 25 visokoperformantnih AMR Pro verzija. Cijena – višemilionska...

10:43 | Nov 27, 2019

KOMENTARI (0)