SPORT / BH AUTOSPORT

Kanada – posljednja nada za Ferrari?

Sedma trka šampionata

 

Možda po malo i preambiciozan naslov. Iako Ferrarijevi uspjesi u Formuli 1 kao i tradicija tima zaslužuju maksimalni respekt, ove godine djeluju najgore u posljednjih 10 godina. Sve podsjeća na sušne sezone, nešto poput 2014. i 2016. godine. Dok u timu razmišljaju da li su promašili koncept bolida, koncept ovjesa ili je bolid preblag prema gumama i ne zagrijava ih dobro, Mercedes je „odmaglio“ daleko, gotovo nedostižno u plasmanu.

 

U Kanadu stižu sa nešto većom nadom nego u Monako. Drugo mjesto koje je osvojio Sebastian Vettel je došlo kao posljedica nesretnog spleta okolnosti za Valtterija Bottasa. A znamo koliko je teško preticati u Monaku. U Kanadi je staza drugačija, dosta brza sa malo sporih krivina koje bi mogle usporiti Ferrari. Ipak, i to malo može biti dovoljno za njihov problematični SF90.

 

Možemo biti gotovo sigurni da od njihove pobjede nema ništa. Toto Wolff je već izjavio kako bi Ferrari mogao biti u prednosti na stazi Gilles Villeneuve u Montrealu, a kada god je dao takvu izjavu, Mercedes je doslovno „uništavao“ kolege iz Maranella. Ferrari radi na poboljšavanju bolida, ali isto to radi i Mercedes pa u Montreal stiže sa nadogradnjom motora. Mercedes je dovoljno siguran da može sebi priuštiti i takve nadogradnje već u ranoj fazi godine jer bi snaga motora trebala preći 1.000 KS, a čak i ako motori otkažu, konkurencija ih ne može stići nakon samo jednog trkaćeg vikenda.

 

S druge strane, Ferrari mora iskoristiti period sezone u kojem dolaze brže staze koje mogu više odgovarati njihovom bolidu. Ukoliko sada zakažu, bilo bi najbolje obustaviti razvoj ovogodišnjeg bolida i prebaciti fokus na narednu godinu. Prošle godine, Ferrari je bio dominantan u Montrealu. Vettel je uzeo i pole poziciju i pobjedu, ali nismo sigurni da ćemo taj isti scenarij gledati i ove godine.

 

U svakom slučaju, vrijedi ispratiti dešavanja u Kanadi. Danas se voze prvi slobodni treninzi s početkom u 16:00 (FP1), odnosno u 20:00 (FP2). Treći trening se vozi sutra od 17:00 dok je kvalifikacijski obračun u 20:00. Trka se vozi u nedjelju od 20:10.

12:32 | Jun 7, 2019

KOMENTARI (0)