VIJESTI / AKTUELNOSTI

Karlmann King košta koliko 36 S-klasa zajedno!

king

Karlmann King

king

Karlmann King

king

Karlmann King

king

Karlmann King

king

Karlmann King

Monstruozni terenac zvijezda sajma u New Yorku

 

Karman King je SUV kakvog ne viđamo svaki dan. Zapravo, ovo je jedinstven terenac koji izaziva pažnju gdje god se pojavi. Mercedes je sa svojim novim GLS-om, AMG izvedbama novog GLC-a, limitiranom serijom EQC-a bio u centru pažnje u New Yorku. Međutim, Karlmann je i njima uspio da ukrade show!

 

Za ovaj automobil prepreke ne postoje. Zapravo, postoji. Da objasnimo: automobil je dug 5,98 m, širok i visok 2,48 m. Sa ovim dimenzijama, njegovi gabariti ne pripadaju nekom standardu. Tako ćete imati veliki problem da nađete parking mjesto za ovu grdosiju.

 

Ideja za ovaj automobil se rodila u Kini, a iz Kine su stigla i sredstva za izradu Karlmann Kinga. Automobili se proizvode u talijanskoj dizajnerskoj kući Vercarmodel Saro kod Torina. Kasnije je planirano da se par primjeraka proizvede i u Americi.

 

Automobil je baziran na Fordu F550. Oni samo dijele bazu, a Karlmann je potpuno drugačiji. Svojim izgledom, Karlmann King podsjeća na borbeni avion F-117 Nighthawk, što zbog „izlomljenog“ izgleda karoserije, što zbog mat crne boje koja mu daje stealth look. Izvana, Karlmann je poput ratnika, međutim iznutra sušta suprotnost.

 

Luksuz koji nalazimo u unutrašnjosti automobila parira onom koji viđamo samo još u Maybachovim modelima. Iznutra se nalazi luksuzni salon sa masažnim sjedištima, 45-inčni flat screen ekran sa igraćom konzolom, kafe aparat i bar za piće sa ugrađenim frižiderom.

 

Ovaj automobil pokreće 6.8 litarski V10 motor koji razvija 367 KS i 620 Nm obrtnog momenta. Sa ovom snagom, automobil postiže maksimalnu brzinu od 140 km/h. Nije ni čudo jer automobil je težak 4,7 tona!

 

Cijena? Kao što ste iz naslova mogli zaključiti, cijena je vrtoglavo visoka. Zavisi od toga šta kupac želi, ali varijacije u cijeni su minimalne te ona iznosi čak 3,4 miliona eura!

 

Za taj novac, možete kupiti čak 36 S-klasa! Spustimo se na još niži segment i uzmimo najpopularniji model u BiH. Za cijenu jednog Karlmann Kinga možete kupiti 73 primjerka Škode Octavije sa 2.0 TDI motorom, Style paketom opreme i DSG automatskim mjenjačem. Ako se odlučimo za najpopularniji SUV u BiH u 2018. godini, za ovaj novac možete kupiti 46 primjeraka Hyundaija Tucson sa 2.0 CRDi motorom, pogonom na sva četiri točka, šestostepenim manuelnim mjenačem i Prestige paketom opreme Suludo, zar ne?

09:06 | Apr 28, 2019

KOMENTARI (0)