VIJESTI / PREMIJERE

Kia predstavila crossover XCeed

kia

Kia XCeed

kia

Kia XCeed

kia

Kia XCeed

kia

Kia XCeed

Moderan crossover za evropsko tržište

 

Kia je nastavila da širi porodicu modela Ceed. Nakon hečbeka, karavana, ProCeed shooting brake izvedbe, u ponudu su dodali i XCeed, crossover izvedbu njihovog popularnog kompakta. Kreiran je isključivo za evropsko tržište, a pozicioniran je iznad Stonica, a ispod Sportagea.

 

Iako Kia XCeed predstavlja kao urbani crossover, što to i jeste, većina će ga smatrati povišenim Ceedom. U principu, ni to nije pogrešno mišljenje obzirom na to da je baziran na Ceedu, a na standardnu karoseriju, dodati su detalji karakteristični za crossover modele kao što su plastične zaštite kao i metalna zaštita centralnog dijela branika. XCeed je nešto veći od običnog Ceeda. Duži je 85 mm, viši 43 mm i 26 mm širi. Automobil dolazi na 16-inčnim ili 18-inčnim felgama, a takođe ima i svoju ekskluzivnu nijansu, Quantum žutu.

 

Osim izvana, XCeed nudi više prostora i unutra. Prvenstveno se to odnosi na prtljažnik koji je sada nešto veći. U standardnoj konfiguraciji, XCeedov prtljažnik ima zapreminu od 426 litara, 31 više od hečbeka. Ukoliko oborite zadnja sjedišta koja su podijeljena u omjeru 40:20:40, kapacitet ćete povećati na 1.378 litara. Ostatak enterijera je u velikoj mjeri prenesen iz standarnog Ceeda, a u XCeedu debituje novi, opcionalni 12,3-inčni digitalni klaster instrumenata, koji će dobiti i ostatak ponude Kijinih modela.

 

Ponuda motora uključuje i benzince i dizelaše. Benzince predstavljaju 1.0, 1.4 i 1.6 turbo motori. Najmanji od njih, trocilindarski 1.0 isporučuje 120 KS i 172 Nm obrtnog momenta. Slijedi ga manji od dva četverocilindarska motora, 1.4 čija snaga iznosi 140 KS i 242 Nm, dok je vrh ponude benzinaca moćni 1.6 turbo motor sa 204 KS i 265 Nm obrtnog momenta.

 

Dizelaše predstavlja 1.6 litarski turbo motor u dva nivoa snage. Slabiji od njih ima 115 KS i 280 Nm obrtnog momenta ukoliko je uparen sa manuelnim mjenjačem, dok obrtni momenat raste na 300 Nm ukoliko je motor uparen sa DCT automatikom. Jači od dva dizelaša ima 136 KS i 280 ili 320 Nm obrtnog momenta, zavisno od transmisije.

 

Prodaja XCeeda počinje u trećem kvartalu ove godine, a u budućnosti bi trebao stići i hibridni XCeed koji će biti daleko najefikasniji u ponudi.

08:32 | Jun 27, 2019

KOMENTARI (0)