VIJESTI / AKTUELNOSTI

Kia Telluride Svjetski automobil godine 2020.

mazda

Mazda 3

kia

Kia e-Soul

porsche

Porsche Taycan

kia

Kia Telluride

Nova titula za Kiju, ovoga puta nagradu odnosi model za američko tržište

 

Kia Telluride je Svjetski automobil godine 2020. Ovaj terenac je odnio pobjedu ispred dvije Mazde: Mazde 3 i Mazde CX-30. Telluride je već osvojio nekoliko nagrada, a prije ove, najvrijednija je vila Auto godine u Sjevernoj americi, a miljenik je i kupaca što je bilo dovoljno za Kiju da poveća proizvodnju ovog automobila.

 

U ostalim kategorijama, Porsche Taycan je osvojio nagradu za Luksuzni i Sportski automobil godine. U kategoriji luksuznih automobila, pobijedio je svog „brata“, Porsche 911 i Mercedes-Benz EQC, dok se za titulu sportskog automobila borio ponovo protiv Porschea 911 i Toyote Supre.

 

Pored modela Telluride, Kia je ponijela još jednu nagradu. Soul EV je proglašen Gradskim automobilom godine. On je odnio pobjedu ispred Volkswagena T-Cross i Mini Coopera SE Electric. Sa EPA-inim ocjenama, automobil ima domet od 391 km, što ga čini automobilom s jednim od najvećih dometa u SAD-u.

 

Posljednja nagrada odlazi u ruke Mazde. Za najbolji dizajn, nagradu je dobila Mazda 3. Mazdin Kodo dizajn je odnio tijesnu pobjedu ispred Porsche Taycana sa samo dva poena prednosti, dok je treće mjesto pripalo Peugeotu 208.

12:03 | Apr 9, 2020

KOMENTARI (0)