VIJESTI / AKTUELNOSTI

Ko pravi najsigurnije terence?

volkswagen

Volkswagen Tiguan

mercedes

Mercedes-Benz GLE

Dva modela se posebno ističu

 

Proizvođači automobila sa svakim svojim modelom imaju određene ciljeve, specifične za baš za taj segment i taj model. Ipak, postoje neki ultimativni ciljevi koji su svojstveni za svaki model, neovisno o segmentu i ciljnoj skupini. Naravno, radi se o sigurnosti putnika i sigurnosti pješaka. Sa svakom godinom, sa svakim novim izumom, automobili postaju sve sigurniji međutim, neki se modeli posebno ističu.

 

Po posljednjim istraživanjima IIHS-a, dva najsigurnija terenca na tržištu su Volkswagen Tiguan i Mercedes-Benz GLE. Oba automobila su dobili Top Safety Pick+ nagrade, ali ipak postoje određene mane pa ni jedan ni drugi nisu dobili maksimalan broj bodova.

 

TSP+ nagrada se dodjeljuje modelima sa dobrim ocjenama u svih šest testova pri kojima se simuliraju udari sa različitih strana i uglova, zatim ako postignu izričito dobre rezultate u sprečavanju frontalnog udesa, dok se ocjenjuje i klaster prednjih svjetala.

 

GLE je zaradio TSP+ nagradu zahvaljujući svojim adaptivnim LED svjetlima sa asistencijom za duga svjetla koja je dostupna na vozilima izrađenim nakon jula ove godine. GLE u svojoj standardnoj verziji ne zadovoljava kriterij zbog statičnih LED svjetala. Ipak, u standardnoj verziji GLE posjeduje sistem sprečavanja frontalnog udesa.

 

U slučaju Tiguana, model zadovoljava TSP+ kriterije samo kada je opremljen adaptivnim LED svjetlima sa asistencijom za duga svjetla i sistemom za prevenciju frontalnog udesa. Taj sistem je dobio izričito dobre ocjene, dok su svjetla zaradila tek dobre ocjene. Tiguan je nova svjetla dobio tek u junu ove godine, a raniji modeli nisu zadovoljavali ni osnovne kriterijume za ovu nagradu.

13:17 | Oct 30, 2019

KOMENTARI (0)