VIJESTI / PREMIJERE

Koenigseggov novi automobil juri preko 480 km/h

jesko

Koenigsegg Jesko

jesko

Koenigsegg Jesko

jesko

Koenigsegg Jesko

Zaboravite na Ageru RS, stigao je Jesko

 

Baš kad smo pomislili da su Bugatti Chiron i Hennessey Venom F5 dobili bitku i bili najbliži probijanju granice od 300 mph, odnosno 480 km/h, Koenigsegg se vratio i to sa stilom. Agera RS je svojevremeno bila rekorder sa 445 km/h, a kada se činilo da gube bitku sa pomenutim proizvođačima, Koenigsegg je proizveo Jesko.

 

Po malo čudan naziv za jedan hiperautomobil. Ipak, postoji dobar razlog za to. Vlasnik Koenigsegga, Christian von Koenigsegg je novi hiperautomobil nazvao po svom ocu. Uistinu, automobil je poseban. Jesko je prvi automobil koji je probio granicu od 480 km/h.

 

Motor koji je pokretao Ageru ekstremno je modifikovan i prepravljen. Sada 5.0 litarski biturbo V8 motor razvija monstruoznih 1.578 KS na 8.500 obrtaja i 1.500 Nm obrtnog momenta. Ne želimo govoriti o ubrzanju do stotke. Prebrutalno je. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko 9-stepenog automatskog mjenjača. Zahvaljujući sklopu od čak šest kvačila koja su uvijek aktivna, vozač može odabrati bilo koji od 21 mogućeg prenosa brzina. Za šaltanje brzine potrebno je svega 20 do 30 milisekundi.

 

Za razliku od Agere, Jesko ima Triplex amortizere naprijed, dok su nazad ugrađeni posebni horizontalni amortizeri koji spriječavaju naginjanje automobila prilikom ekstremnog ubrzanja. Na automobilu se nalaze ručno rađene felge za koje je potrebno 40 sati da se izradi. Jedna. Zato vjerovatno čitav set košta 65.000$. Prednje, 20-inčne felge su teške svega 5,9 kg jedna, dok zadnje, 21-inčne vagaju 7,7 kg.

 

Svega 125 primjeraka ovog automobila će biti izrađeno, a procjena je da će godišnje biti proizvedeno 40 do 50 primjeraka. Cijena ovog modela kreće od 3 miliona dolara bez poreza.

14:39 | Mar 5, 2019

KOMENTARI (0)