VIJESTI / AKTUELNOSTI

Kraj proizvodnje BMW-a Serije 3 Gran Turismo

Nasljednik nije planiran

 

Prošla godina je odnijela mnoge „žrtve“. Upravo smo u 2019. ostali bez mnogih automobila čija je proizvodnja završena i njihova sudbina je zapečaćena. Jedan od posljednjih modela od kojih se opraštamo je i BMW Serije 3 Gran Turismo. To je jedna od odluka koja je u konačnici bila neminovna obzirom na sve veću traženost za krosoverima i SUV automobilima.

 

Serija 3 Gran Turismo je svojim dizajnom bio namijenjen isključivo specifičnoj skupini kupaca. Kombinacija stilova sedanske i karavanske izvedbe nije bila za svakoga, a vremenom je sve manje bilo zainteresovanih kupaca za ovaj automobil. Na kraju, Serija 3 GT je živjela tek jednu generaciju i sada je možemo ispratiti u historiju.

 

Ova odluka je nagoviještena još prošle godine. Nakon finansijskog izvještaja za prvi kvartal 2019. bilo je jasno da će BMW morati ukinuti određene modele kako bi povećali profit kompanije. Na udaru su, logično, bili oni čija je prodaja bila najslabija. Svojevremeno, šef BMW-a, Harald Krüger je najavio kako će određene izvedbe postojećih modela nestati, a sve to kako bi se priliv novca povećao. BMW je mnogo uložio u istraživanje i razvoj elektrificiranih pogona, što znači da su hibridi i električni automobili odnijeli mnogo novca iz bavarskog giganta. Da li će se uloženi novac vratiti? Pitanje je vremena...

15:40 | Jan 4, 2020

KOMENTARI (0)