SPORT / FORMULA 1

Kvyat na prvom mjestu trećeg dana

Pretposljednji dan prvog testa

 

Treći dan prvog predsezonskog testa donio nam je znatno drugačiji poredak nego prva dva dana. Na vrhu poretka našao se Daniil Kvyat u Toro Rossu. Uz najbrže vrijeme, Rus je napravio i veliki broj krugova što je izuzetno dobro kada je pouzdanost Hondinog motora u pitanju. Više nema dileme da je taj motor prošap sve „dječije bolesti“ i da je sada spreman za vrhunske rezultate. Iako je Kvyat to vrijeme postavio na najmekšoj komponenti – C5, ne treba umanjiti sjajan rezultat Rusa koji se ove godine vratio u Formulu 1 nakon godine pauze.

 

Drugo mjesto pripada Kimiju Raikkonenu u Alfi. Finac je gotovo cijeli dan proveo na prvoj poziciji postavivši najbrže vrijeme. On je svoje vrijeme odvezao na C4, drugoj najmekšoj komponenti. Alfa izgleda izuzetno dobro. Naravno, ne možemo ih svrstati u favorite, ali pohvalan je kontinuirani napredak tima potpomognut velikom finansijskom inekcijom.

 

Daniel Ricciardo, čovjek kojeg nešto manje od godinu dana prate samo pehovi, konačno ima razloga za zadovoljstvo. Nakon jučerašnjeg pucanja zadnjeg krila i malog izlijetanja, omiljeni vozač velikog broja publike je danas ostvario treći najbolji rezultat dana. Renault je danas napravio najviše krugova od početka testiranja što bi mogao biti dobar znak za ekipu pod vodstvom Alaina Prosta.

 

Sebastian Vettel je danas ostvario četvrto vrijeme. Zanimljivo je da niti Ferrari, niti Mercedes nisu još upotrijebili najmekše komponente guma. Vettel je napravio 134 kruga i zaključio još jedan pozitivan dan za tim iz Maranella.

 

Peto najbrže vrijeme je ostvario Max Verstappen u Red Bull Hondi. Iako nisu imali niti jedan jedini kvar, još uvijek se polemiše da li je prelazak na Hondine motore bio pravi potez.

 

Bottas i Hamilton su ponovo radili u „smjenama“. Finac je odradio jutarnji dio testa, dok se aktuelni prvak našao na stazi poslije pauze za ručak. Produktivan dan za Mercedes. „Srebrne strijele“ su napravile 182 kruga što je najviše od svih timova u toku jednog dana od početka testa.

 

Na stazi se našao i Williamsov bolid. Čast da prvi izveze FW42 na stazu imao je novajlija George Russell. Sa samo 23 kruga, Williams nastavlja da grca u problemima kojima čini se nema kraja.

18:25 | Feb 20, 2019

KOMENTARI (0)