VIJESTI / PREMIJERE

Labuđi pjev Lamborghinijevog V12 motora

lambo

Lamborghini Aventador SVR

lambo

Lamborghini Aventador SVR

lambo

Lamborghini Aventador SVR

lambo

Lamborghini Aventador SVR

lambo

Lamborghini Aventador SVR

Vrlo moguće posljednji „čisti“ V12 motor iz Sant Agate

 

Lamborghini je ranije ove godine najavio vrlo izvjesni odlazak V12 motora iz upotrebe te da će Aventador vjerovatno biti posljednji model sa ovim moćnim, veoma popularnim motorom. Taj posljednji model, labuđi pjev V12 motora barem što se Lamborghinija tiče je stigao te će njegov eventualni nasljednik biti vjerovatno elektrifikovan.

 

Aventador SVR pokreće 6.5 litarski atmosferski V12 motor koji proizvodi nevjerovatan zvuk po kojem je i prepoznatljiv ovaj razjareni bik. U ovoj izvedbi, Aventador raspolaže sa 830 KS, a što se obrtnog momenta tiče, za sada je nepoznat taj podatak, ali je vrlo vjerovatno da će imati sličan kao i Aventador SVJ koji ima 720 Nm.

 

Ipak, kupci Aventadora SVR neće moći koristiti ovaj automobil u normalnom saobraćaju, već isključivo na stazi, što nije prvi put da se Lamborghini odlučio na taj potez. Ipak, SVR će biti uistinu poseban track day automobil te će se pridružiti odabranom društvu koje čine LaFerrari FXX K, McLaren P1 GTR i Porsche 911 GT2 RS – 935. Planirano je da bude izrađeno samo 40 primjeraka, a proizvodnja kreće 2021. godine.

12:02 | Oct 11, 2019

KOMENTARI (0)