VIJESTI / AKTUELNOSTI

Lamborghini najavljuje hiperautomobil za stazu

Stiže 2020. godine

 

Glasine su bile tačne. Lamborghini razvija novi hiperautomobil namijenjen isključivo upotrebi na stazi. Za njegov razvoj zadužena je Squadra Corse, Lamborghinijeva motorsport divizija. Iako ćemo se propisno „načekati“, obzirom na to da automobil stiže tek naredne godine, Lamborghini je objavio prvi teaser video.

 

Video ne otkriva gotovo ništa. Iz Lamborghinija su neznatno osvijetlili određene dijelove automobila čisto da nam probude maštu. Moramo biti iskreni pa reći da smo ipak koliko – toliko upoznati sa nekim dijelovima ovog automobila. Tako možemo reći da će novi automobil imati masivno zadnje krilo, mnogo karbonskih dijelova i veliki krovni usis, takođe napravljen od karbona. Prednja hauba posjeduje dvostruke otvore za zrak, dok se na automobilu nalaze Brembo kočnice i točkovi sa centralnim šarafom.

 

Pošto se radi o automobilu koji nije legalan u saobraćaju, Lamborghini je imao potpunu slobodu da u njega ubaci koji god motor želi, ne obraćajući pažnju na normative o emisiji CO2. Kada to kažete u Lamborghiniju, onda je jasno koji će motor biti izabran. Naravno, bez puno razmišljanja i sami možete pogoditi da se radi o 6.5 litarskom V12 atmosferskom motoru. Snaga tog motora u novom hiperautomobilu će iznositi čak 830 KS, a biće uparen sa šestostepenim Xtrac sekvencijalnim mjenjačem.

 

Naziv ovog modela još nije izabran, ali postoji mogućnost da će se ime Miura vratiti u upotrebu te da će ovo biti Miura SVR. Pojedini izvještaji govore kako će biti napravljeno samo 40 primjeraka ovog automobila, a prve isporuke su planirane za 2021.

07:50 | Oct 28, 2019

KOMENTARI (0)